'

Amenajarea magaziei cu scule - un efort mic pentru eficienta si motivare la lucru

Amenajarea magaziei cu scule - un efort mic pentru eficienta si motivare la lucru

In momentul in care nu ai idee pe unde sunt imprastiate diversele unelte sau obiecte de care ai neaparata nevoie la un moment dat in gospodarie sau pentru o lucrare, fie ca este vorba de gradinarit sau de mici reparatii de natura tehnica, frustrarea si nervii care apar sunt un factor demotivator considerabil care conduc la scaderea vointei si la crearea unei tensiuni inutile.

Atunci cand stii exact unde sunt pozitionate sculele de mana, uneltele de gradinarit sau diverse alte aparate electrice sau manuale pe care le-ai achizitionat de-a lungul timpului, imaginea de ansamblu se modifica radical si este dovedit chiar stiintific ca, din punct de vedere psihologic, gradul de motivare creste in mod apreciabil.

Din nefericire, exista multe situatii in care, an dupa an, se acumleaza un inventar tot mai generos de unelte si astfel poate deveni tot mai greu sa gasesti scula necesara pentru o anumita actiune atunci cand ai nevoie daca nu exista o ordine bine stabilita in locul in care pastrezi inventarul tehnic si accesoriile. De cele mai multe ori, mai ales pentru cei care locuiesc in case individuale, exista o magazie cu destinatie speciala pentru depozitarea sculelor si uneltelor diverse. De asemenea, chiar daca locuiesti la bloc, exista posibilitatea de a avea un garaj care, pe langa gazduirea autovehiculului, este un spatiu prielnic pentru depozitarea uneltelor de orice fel pe care nu vrei sa le tii in casa.

Insa, nu toti profita de beneficiile considerabile pe care amenajarea si organizarea magaziei de scule intr-un mod judicios le poate aduce activitatilor de tip hobby say DIY pe care le vei desfasura. In acest articol vei afla cateva idei de organizare a sculelor, in general, si a spatiului sau magaziei de depozitare a acestora, in mod particular, care te vor motiva sa purcezi la treaba si sa impui ordinea la care ai visat mereu in acest spatiu.





1. Organizarea magaziei de scule - unelte necesare si primii pasi ai operatiunii



 

Daca asteptarea unei corvezi neplacute este primul gand care te incearca atunci cand ai luat decizia de a purcede la amenajarea magaziei de scule sau a garajului, dupa caz, vestea buna este ca nu este necesar ca intreaga operatiune sa se desfasoare dintr-o data, intr-o singura zi. Procesul de atingere a unui grad multumitor de ordine si de ergonomie in spatiul de depozitare al uneltelor si sculelor tale poate fi realizat pas cu pas, pe parcursul mai multor etape, care iti vor putea da un ragaz pentru o atenta planificare si pentru acumularea de noi idei sau solutii.

Vei ramane surprins placut, pe parcurs, de sentimentul de implinire si de relaxarea pe care ti-o poate induce aceasta activitate facuta cu calm si intr-un mod cat mai metodic cu putinta.

Tocmai de aceea, inainte de a te apuca efectiv de amenajare, o buna idee ar fi conceperea unui mic plan de actiune si luarea unor masuri premergatoare care vor avea rolul de a usura cu mult munca ulterioara a organizarii si a amenajarii.

Primul si cel mai important pas in organizarea magaziei de unelte este sortarea. Aceasta operatiune poate fi facuta in functie de mai multi factori. Primul dintre acestia ar putea fi marimea uneltelor si functia pe care o indeplinesc. Ai putea incepe prin desemnarea unor categorii in care iti poti imparti intreaga “zestre” de scule acumulata de-a lungul anilor.

Astfel, una din primele categorii cu care ar trebui sa incepi sortarea este reprezentata de uneltele cu folosire sezoniera. Aici intra majoritatea uneltelor si sculelor de gradinarit care, de regula, ocupa si cel mai mut spatiu dintre toate. De asemenea, uneltele folosite in constructii si amenajari interioare pot fi incadrate tot in aceasta categorie.

Masina de tuns iarba, greble, harlete, lopeti, furtune de irigare, sape manuale sau motorizate etc., sunt doar cateva dintre uneltele de lucrat in gradina pe care le poti incadra la grupa de folosire sezoniera. De aceste unelte vei avea nevoie pentru anumite lucrari in functie de anotimp si este o buna idee sa ai in vedere pozitionarea lor undeva unde nu incurca accesul sau libera miscare in spatiul disponibil. Daca esti un profesionist in domeniul amenajarilor si constructiilor, vei avea nevoie de ordine si in ceea ce priveste sculele si uneltele de constructii care vor fi folosite in functie de lucrarile pe care le prestezi sau pe care le executi pentru propriile nevoi.

A doua categorie de sortare este reprezentata de sculele de mana care, in general, au dimensiuni mai mici si, desigur, sunt predispuse la a fi ratacite mai usor. Este vorba de diverse truse de chei, dar si de patenti si clesti, seturi de surubelnite sau ciocane si dalti de care vei avea nevoie la un moment dat pentru rezolvarea unor proiecte sau reparatii si, de aceea, este bine sa le ai pozitionate pe toate intr-o singura categorie. Se va evita astfel si pierderea lor si frustrarea data de efortul de a le cauta exact atunci cand ai nevoie mai mare.

In final, o a treia categorie de sortare este reprezentata de sculele electrice care sunt azi omniprezente in orice magazie de scule sau garaj personal. Vorbim aici de o serie intreaga de rotopercutoare si masini de gaurit, alaturi de nelipsitele scule pentru slefuit si chiar de mai voluminoasele aparate de sudura sau generatoare de curent care isi pot avea intrebuintari dintre cele mai diverse in gospodarie. Uneltele din aceasta categorie nu ar trebui lasate la indemana copiilor, daca acestia sunt mici, si, in plus, ar trebui sa te gandesti la un loc de pozitionare langa o sursa de curent electric, mai ales daca este vorba de unelte cu acumulatori, pentru nu fi nevoit sa folosesti o serie de prelungitoare sau de cabluri in plus.





2. Organizarea sculelor din magazie sau garaj si maximizarea utilizarii spatiului disponibil

Dupa stabilirea categoriilor in care vei grupa uneltele din inventarul propriu, este timpul sa treci la o noua etapa si anume la obtinera unui spatiu cat mai generos in incinta de depozitare. Desigur, o magazie de scule in completa dezordine pare a fi neincapatoare, dar vei ramane uimit de cat spatiu vei putea disponibiliza printr-o curatenie facuta “ca la carte”.

Mai intai, trebuie sa incepi prin a scoate absolut tot ce se afla in magazia de unelte. Acest pas poate insemna un efort destul de semnificativ din punct de vedere fizic, dar poti privi si la partea pozitiva a operatiunii si anume ca, pe masura ce scoti obiecte din magazie sau garaj, iti vei da seama de cele de care mai ai nevoie sau de cele pe care nu le mai folosesti sau care sunt, pur si simplu, deseuri nefolositoare. Poti face astfel o selectie riguroasa de la bun inceput, aruncand sau pregatind pentru reciclare o serie de obiecte care ocupau spatiul in mod inutil.

Este recomandat sa nu adopti o atitudine binevoitoare in aceasta etapa de lucru. Trebuie sa decizi cu mult spirit practic asupra a ceea ce arunci si nu ar trebui sa te legi de lucruri pe care stii ca nu le folosesti cu siguranta. Atitudinea de “lasa-le acolo, poate le voi folosi” nu este constructiva in acest scenariu. Daca obiectele au o valoare intrinseca, ai putea sa te ocupi mai tarziu de vanzarea lor.

Urmatorul pas, dupa ce ai scos tot din magazie sau garaj, este sa te folosesti de schema de grupe efectuata mai sus si sa incepi sa grupezi uneltele pe categoriile enumerate. Un truc util in aceasta etapa ar fi sa etichetezi uneltele pe coduri de culori pentru a-ti fi mai usor in momentul in care le vei reaseza in magazie.

Este indicat sa realizezi, cu aceasta ocazie, si o curatenie generala a spatiului interior al magaziei. Este posibil sa fie nevoie de o varuiala noua sau cel putin de o spalare temeinica a podelei daca acest lucru nu a mai fost facut de mult timp.

Este timpul sa planifici impartirea spatiului interior al magaziei sau garajului care vor gazdui uneltele si sa adopti unele scheme si idei de organizare.





3. Idei de organizare a sculelor in spatiul destinat pentru acest scop

Una dintre cele mai bune idei de organizare a sculelor in magazie sau garaj este folosirea judicioasa a spatiului vertical oferit de peretii cladirii. Pe langa efectul vizual estetic si sentimentul de ordine pe care le ofera, amenajarea uneltelor pe pereti ajuta la economisirea considerabila a spatiului interior si la eliberarea podelei, o cerinta esentiala mai ales daca este vorba de un garaj in care se parcheaza si un vehicul sau mai multe.

  • Se poate apela la solutii dintre cele mai diverse in vederea organizarii peretilor cladirii pentru stocarea sculelor si uneltelor.
  • Rafturile suspendate sunt o solutie de organizare care ocupa spatiu redus mai ales ca se poate apela si la modele de rafturi ajustabile in functie de dimensiunile uneltelor care vor fi depozitate astfel.
  • Placile magnetice care se pot lipi de pereti sunt solutii ideale de organizare pentru uneltele de mana metalice.
  • Panourile din lemn sunt o alta solutie ingenioasa care permite si pozitionarea diverselor carlige sau bare metalice de sprijin in care se pot agata diversele unelte din magazie. Lemnul, spre deosebire de alte materiale, adauga un aer primitor intregului interior si poate fi prelucrat dupa nevoi. De exemplu, ai putea crea o streasina superioara de care se pot fixa capace potrivite pentru cutii metalice sau borcane in care pot fi depozitate suruburi, piulite, saibe sau alte maruntisuri necesare.
  • Nu doar peretii interiori ai magaziei sau garajului pot fi utilati in functie de ideile mentionate mai sus. Nu ar trebui trecute cu vederea nici partile interioare ale usilor cladirii respective care pot acomoda, de exemplu, placi magnetice pe care se pot prinde in siguranta o serie de unelte metalice sau, daca spatiul interior permite, usile pot fi “capitonate” cu un sistem de rafturi si panouri din lemn.

Dupa ce peretii magaziei si-au facut “datoria”, se poate trece la ocuparea spatiului disponibil al podelei. Ai putea opta pentru achizitionarea unor dulapuri mobile de depozitare, asemanatoare celor pe care le-ai vazut in service-urile auto. Avantajul esential al acestor dulapuri este ca pot acomoda o cantitate apreciabila de unelte si, in plus, sunt mobile, astfel ca le poti muta prin magazie, acolo unde lucrezi, fara a te mai deplasa dupa fiecare unealta de care ai nevoie.

De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea trusele de scule, cutiile si organizatoarele care ar trebui sa fie nelipsite dintr-o magazie de unelte bine organizata. Aceste obiecte de depozitare si organizare pot fi gasite intr-o varietate de dimensiuni si au rolul de a proteja mai ales uneltele sensibile la depunerile de praf.

Aproape oricine poate fi covarsit de dezordinea din magazia de unelte sau din garaj. Acum, ca ai la indemana cateva sfaturi utile si un plan de “lupta”, nimic nu te mai poate opri sa iesi din categoria celor “invinsi” de dezorganizare si sa-ti amenajezi o magazie de unelte care sa se transforme in “atractia” sau chiar in obiectul invidiei vecinilor si prietenilor tai.

Sursa foto: Pinterest.com, Pixabay.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!