Sudura este un proces des intalnit in mai multe industrii, in special cea metalurgica. Exista mai multe tipuri de sudura, fiecare potrivindu-se anumitor circumstante particulare. Daca ai nevoie sa sudezi doua metale sau pur si simplu esti curios in legatura cu acest subiect, citeste acest articol pentru a afla ce presupune procesul de sudura, ce tipuri de sudura exista, dar si alte informatii care iti pot fi de ajutor.
1. Ce este sudura si cate tipuri de sudura exista
Procesul de sudura se refera la unirea a doua materiale metalice la o temperatura foarte mare. Cea mai des intalnita modalitate este cea prin topire, intrucat este usor de realizat si nu necesita experienta in domeniu. Lucrarea este efectuata cu ajutorul aparatului de sudura si a unor materiale suplimentare care sunt adaugate la baia de sudura. Procesul se termina cand cele doua piese principale se vor uni in baia de sudura, prin racire.
Pe langa sudarea prin topire, exista inca doua procedee de sudare: cea prin presiune si cea prin lipirea cu ajutorul aliajelor. Acestea se folosesc de mecanisme mai avansate de sudura, insa sunt si mai putin intalnite. Acest articol se concentreaza in special pe modalitatile de sudare prin topire.
2. Tipuri de sudura
Sudarea prin topire se deosebeste prin modul in care este utilizat electrolidul din aparatul de sudura. Acesta produce un arc electric care face capabila imbinarea. Oamenii au invatat sa manipuleze acest fenomen pentru a crea noi modalitati de sudare mai eficiente. Asadar, acestea sunt tipurile de sudura prin topire:
-
Sudarea SEI - este procedeul cel mai cunoscut de sudare. Aici, electrolidul invelit ia contact direct cu suprafetele materialelor ce trebuie imbinate. Arcul electric duce la topirea materialelor suplimentare in baia de sudura, care in urma racirii creeaza puntea dintre cele doua materiale principale.
-
Sudarea MIG/MAG - acest tip de sudura nu mai foloseste un invelis pentru electrod, desfasurandu-se prin intermediul unui gaz protector. Acest gaz este eliberat de aparatul de sudura si este impartit in doua categorii: inert (pe baza argon si heliu) sau activ (pe baza de dioxid de carbon). Fata de sudarea SEI, sudarea MIG/MAG reuseste sa creasca viteza de sudare, producand rezultate cel putin la fel de bune.
-
Sudarea TIG/WIG - este alt tip de sudura derivat din sudarea SEI, folosind un electrod neconsumabil din wolfram. Principalul avantaj al acestei metode este faptul ca electrodul nu mai are rol protector pentru baia de sudura. Cu alte cuvinte, acesta nu mai este uzat in aceeasi masura in timpul sudarii intrucat reuseste sa imbine cele doua materiale direct prin incalzire. Pe langa durata de viata sporita, acesta mai are si avantajul major de a putea imbina aproape toate metalele. Datorita acestor lucruri, sudarea TIG/WIG este considerata una dintre cele mai eficiente modalitati de sudare prin topire.
-
Sudarea cu plasma - este varianta moderna a sudarii TIG/WIG. Foloseste tot un electrod neconsumabil, diferenta constand in suprafata de actiune a arcului electric. In acest caz, arcul electric se concentreaza intr-un singur punct, atingand temperaturi mai ridicate. Se poate spune ca sudarea cu plasma este mai eficienta decat cea TIG/WIG, insa mecanismul din aparatul de sudura mareste pretul de achizitie foarte mult, facandu-l inaccesibil pentru majoritatea mesterilor.
3. Echipamentul de protectie pentru sudura
Procesul de sudura este unul deosebit de periculos in care lucrezi cu temperaturi de sute de grade celsius.Indiferent de tipul de sudura pe care alegi sa il practici, cel mai important lucru este sa te protejezi. Asadar, pe langa aparatul de sudura, ai nevoie si de masca de protectie pentru a putea urmari intregul proces, dar si de o pereche de manusi pentru a putea utiliza echipamentul in conditii de siguranta.
Sursa foto: Unsplash.com