'

Compresorul - Versatilitate si AVANTAJE multiple

Compresorul - Versatilitate si AVANTAJE multiple

Compresoarele de aer sunt dispozitive tehnice cu principalul scop de a transforma energia mecanica in energie cinetica, care poate fi pastrata pentru o folosire ulterioara, la nevoie. Impactul asupra societatii omenesti, pe care il are acest dispozitiv, a fost unul profund, deoarece a inceput sa fie utilizat in aproape toate domeniile industriale si profesionale din economia mondiala. Primele compresoare au aparut acum aproximativ 150 de ani, cand inginerul austriac Viktor Popp a construit prima fabrica de comprimare a gazelor. In prezent aerul comprimat este indispensabil intr-o multitudine de aplicatii, fiind considerat alaturi de curent electric, apa si gaz ca o principala utilitate. Importanta dispozitivului este dovedita de faptul ca, din cantitatea totala de curent electric consumata in activitatile industriale, aproximativ 10% este intrebuintata pentru producerea de aer comprimat

 

In articolul de mai jos vei afla ce este un compresor de aer si care sunt principiile de functionare ale acestuia. De asemenea, vei afla o clasificare a diferitelor tipuri de compresoare de aer, precum si criteriile de alegere ale celui mai bun produs, in functie de necesitati

 

1. Ce este compresorul de aer?

Compresorul de aer este un dispozitiv tehnic care are la baza un principiu fizic ce caracterizeaza gazele de diferite tipuri, inclusiv aerul, si anume acela ca un volum de gaz aflat la o presiune atmosferica poate fi fortat intr-un spatiu mult mai mic, ceea ce duce la o miscare mult mai rapida a moleculelor de gaz, in acest fel aparand o energie cinetica. Aceasta energie poate fi pastrata sub forma aerului comprimat intr-un rezervor special si folosita atunci cand este nevoie sau poate fi utilizata imediat dupa aparitia ei. 

 

Un compresor de aer este format din parti componente esentiale:

  • Dispozitivul care ofera energie mecanica (pune in miscare compresorul) poate fi reprezentat de un motor (electric sau termic) sau de o turbina cu gaze. Aceasta componenta transmite puterea fie prin cuplarea directa, fie printr-un tip de transmisie (roti dintate sau curele);

  • Compresorul propriu-zis are rol de a introduce o cantitate mare de gaze intr-un spatiu mic prin procedee diverse, cum ar fi pistonul, diafragma sau dispozitive centrifugale;

  • Rezervorul de pastrare a aerului comprimat are rolul de a inmagazina energia cinetica pentru folosirea ulterioara, la nevoie. Aceasta componenta este optionala, existand si dispozitive care ofera direct aerul comprimat, in acest caz fiind necesara functionarea motorului tot timpul cat gazul comprimat este necesar.

 

2. Tipuri de compresoare de aer

Compresorul de aer este un dispozitiv extrem de versatil, putand fi folosit in domenii diverse, cum ar fi

  • umflarea rotilor automobilelor;

  • vopsitul cu pistolul pneumatic;

  • racirea aerului in frigidere si aparate de aer conditionat. 

 

Pe piata exista o varietate larga de compresoare de aer potrivite diverselor imprejurari, de la mici echipamente care incap intr-o palma pana la unele de dimensiuni apreciabile. Diferentele intre acestea sunt nu doar de marime, ci si de modul in care aerul este comprimat prin diferite procedee tehnice. In aceasta privinta se disting doua categorii principale de aparate care produc aer comprimat, anume cele volumetrice si cele dinamice. 

 

2.1. Compresoare de aer volumetrice

Acest tip de compresoare de aer functioneaza prin umplerea unei cavitati cu aer aflat la presiunea atmosferica, urmata de micsorarea spatiului prin diferite metode, ceea ce face ca respectivul aer sa aiba o energie cinetica crescuta. Printr-un sistem de supape aerul la presiune mare este transmis fie spre utilizare imediata, fie catre un rezervor unde va fi pastrat.  

Aceste echipamente pot produce aer comprimat la presiuni destul de inalte (pana la 1000 de bari in cazul compresoarelor industriale), cu debite relativ scazute, de pana la 500 m3/min. Compresoarele de aer volumetrice pot fi folosite cu succes in activitatile in care se cere aer comprimat la presiuni inalte, dar volumul consumat este limitat in timp. 

 

Dispozitivele produc aerul comprimat in trei moduri distincte:

  • Compresoarele cu piston sunt formate dintr-un numar variabil de cilindri, in care prin miscarea regulata a unui piston aerul este comprimat pana la presiuni destul de insemnate. Comprimarea aerului se face la raporturi variabile, intre 3,5 si 6, ajungandu-se si la valori mult mai inalte, prin utilizarea mai multor pistoane succesive, cu presiune din ce in ce mai mare. Din cauza modului in care aerul este comprimat, acesta poate fi contaminat cu diferite substante, astfel, dispozitivul este folosit in medii in care nu conteaza puritatea gazului comprimat;

  • Compresorul cu diafragma realizeaza aer comprimat prin miscarea inainte si inapoi a unei membrane intr-o incinta inchisa. Aceste echipamente permit realizarea unui gaz comprimat pur, deoarece gazul nu intra in contact cu alte piese ale dispozitivului, in afara membranei si a incintei;

  • Compresorul cu surub poate crea cantitati mari de aer la presiune inalta, fiind astfel perfect pentru intebuintarea in aplicatiile industriale, unde sunt necesare dispozitive pneumatice de mare putere. Aerul este comprimat prin angrenarea a doua rotoare dotate cu dinti din ce in ce mai mici, care prin intrepatrunderea lor preseaza aerul la valori foarte inalte, putand ajunge chiar si la raporturi de comprimare de 20. 
     

2.2. Compresoare de aer dinamice

Compresoarele de aer dinamice creeaza presiune prin cresterea vitezei aerului aspirat in dispozitiv. Un rotor cu palete se invarte foarte rapid, absoarbe aerul la presiune atmosferica si ii creste viteza foarte mult, ceea ce duce la acumularea de energie cinetica, la valori foarte inalte. Aceste dispozitive sunt practic niste turbine ce pot furniza debite de gaz compresat foarte mari si continue. 

In aceasta categorie se inscriu doua tipuri de compresoare, si anume: cele centrifugale (turbocompresorul) si cele axiale, in care paletele sunt montate pe mai multe discuri fixate pe un ax central. Cele din urma sunt extrem de puternice, reusind sa ofere debite impresionante, de aproximativ 10000 m3 de aer /min. 
 

3. Domenii de utilizare a compresoarelor de aer

Versatilitatea dispozitivului, precum si dimensiunile variate, la care poate fi realizat, face ca acest dispozitiv sa aiba intrebuintari multiple in aproape orice domeniu de activitate umana. Viata moderna nu mai poate fi gandita practic fara existenta acestui echipament intalnit in toate mediile, de la locuintele private pana la cele mai mari fabrici si uzine. 

 

3.1. Utilizarea casnica a compresorului de aer

Desi compresorul pare a fi un echipament industrial, persoanele obisnuite se pot bucura de avantajele oferite, acesta putand usura foarte mult munca in gospodarie. Printre aplicatiile cele mai intalnite se pot numara:

  • umflarea anvelopelor lasate cu ajutorul unui simplu compresor alimentat la bricheta automobilului;

  • varuirea sau vopsirea cu ajutorul unui pistol pneumatic;

  • curatarea diferitelor suprafete de praf sau de resturi vegetale. 

 

Exista chiar si un dispozitiv care poate fi folosit in arta, anume airbrushul, din ce in ce mai utilizat pentru realizarea unor opere de arta sau chiar a diferitelor lucrari profesionale in domeniu. 

 

3.2. Utilizarea profesionala a compresorului de aer

Numeroase profesii beneficiaza de avantajele oferite de existenta compresorului de aer, acesta fiind preferat deoarece reuseste sa ofere energie cinetica puternica intr-un mod foarte eficient si atunci cand este necesara. Vulcanizarile, de exemplu, nu pot functiona fara acest dispozitiv, utilizandu-se tot mai mult pentru umflarea anvelopelor de diferite dimensiuni, dar si pentru a pune in functiune scule pneumatice (cheie cu impact, polizoarele). 

 

Domeniul constructiilor are, de asemenea, multe de castigat prin folosirea unui astfel de echipament. Tencuiala mecanizata se face la viteze mult superioare celor manuale, iar vopsirea unor suprafete mari de pereti nu mai este demult facuta manual, cu trafaletul, ci cu ajutorul aerului comprimat. 

Exista o multitudine de scule alimentate cu aer comprimat care pot eficientiza munca oamenilor in constructii: 

  • picamerele pentru spargerea suprafetelor dure;

  • ciocanele pneumatice;

  • capsatoare de mare putere.

 

Un avantaj al acestor scule fata de cele electrice este legat de dimensiunea si greutatea redusa, ceea ce permite utilizarea sa intr-un timp indelungat, fara sa apara oboseala accentuata. Service-urile auto au in dotare, in mod obligatoriu, un compresor de aer pentru punerea in miscare a diferitelor scule, pentru vopsitorie si pentru sablarea suprafetelor metalice.

 

3.3. Utilizare industriala a compresoarelor de aer

Industria nu poate functiona fara utilizarea gazelor la presiuni inalte, fie ca e vorba de aer, fie ca e vorba despre alte gaze (oxiagen, azot, hidrogen, gaze naturale). In acest domeniu se folosesc mai ales compresoarele dinamice, care sunt eficiente, pot functiona neintrerupt perioade lungi de timp si pun la dispozitie debite impresionante de gaze, la presiuni foarte ridicate. 

 

4. Criterii in alegerea compresorului de aer adecvat

Inainte de achizitionarea unui compresor se vor avea in vedere cateva criterii care sa transforme dispozitivul intr-unul eficient mediului in care va fi folosit. Este inutila, de exemplu, procurarea unui echipament foarte puternic, care va fi manevrat in gospodarie pentru diferite activitati, deoarece costa mult, are consumul ridicat si ofera presiuni prea inalte pentru uz casnic. Chiar daca debitul si presiunea sunt variabile, ramane problema investitiei inutile, asadar trebuie sa se urmareasca intocmai criteriile de mai jos:

  • Debitul de aer oferit este exprimat in litri / min si trebuie corelat cu domeniul in care va fi intrebuintat (pentru aplicatii casnice, pana la 150 litri/min, pentru actionarea sculelor pneumatice, intre 250 si 300 litri/min, și pentru aplicatii industriale, peste 350 litri/min);

 
  • Presiunea este exprimata in bari, in aceasta privinta existand compresoare de joasa, medie si inalta presiune. Ideal ar fi ca echipamentul sa aiba presiune variabila, reglabila;

 
  • Alimentarea compresorului trebuie facuta atat electric, cat si prin utilizarea unui motor cu ardere interna. La achizitionarea sa trebuie sa se tina cont daca va fi folosit in zone in care reteaua electrica este disponibila sau nu;

 
  • Necesitatea de a produce gaze comprimate pure sau nu trebuie sa se aiba in vedere, in aceasta privinta existand compresoare cu ulei, accesibile ca pret, dar care pot contamina gazele si compresoarele fara lubrifiere, care produc gaze comprimate pure si care sunt mai scumpe;

 
  • Tipul pompei de aer (cu piston, diafragma, axial) va fi ales tinandu-se cont de debitul necesar, intretinerea ulterioara, greutatea si zgomotul produs. De exemplu, compresoarele cu piston sunt mai zgomotoase, dar mai usor de intretinut, in schimb compresoarele axiale sunt mai silentioase, dar necesita o mentenanta specializata;

 
  • Capacitatea rezervorului in care se pastreaza aerul comprimat arata cat timp vor putea fi folosite diferitele dispozitive, fara a fi nevoie ca motorul ce actioneaza pompa sa porneasca. Exista rezervoare cu capacitati mici, de aproximativ 25 de litri pentru aplicatii casnice, de 100 de litri pentru utilizare profesionala sau de sute si chiar mii de litri folosite in aplicatiile industriale;

 
  • Mobilitatea este data de greutatea si volumul compresorului. Echipamentele cu greutate apreciabila trebuie dotate cu roti pentru a putea fi manipulate usor, in zonele in care sunt necesare;

 
  • Zgomotul produs poate varia foarte mult. Unele dispozitive sunt mai silentioase, putand fi utilizate in gospodarie mai ales, altele mai zgomotoase, intrebuintate pe platforme industriale, departe de locuintele oamenilor.

 

Indiferent de tipul de compresor si de domeniul in care va fi utilizat, este important ca persoanele care il manuiesc sa respecte instructiunile producatorului, cele prezentate in manualul tehnic, deoarece, in caz contrar, pot aparea incidente, unele dintre ele cu urmari foarte grave. Se va tine cont de existenta diferitelor piese puse in miscare, cum ar fi curelele sau rotile dintate, acestea trebuind sa fie protejate cu carcase speciale. Rezervoarele de aer sub presiune pot deveni adevarate bombe daca nu sunt pastrate in conditii adecvate. 

 

In concluzie, compresorul de aer a devenit in ultimii 150 de ani un echipament indispensabil intr-o multitudine de activitati umane, avand ca principal rol eficientizarea muncii si, mai ales, inlocuirea muncii manuale cu una cu ajutorul dispozitivelor mecanice. Domeniile constructiilor, service-urilor auto si industriei chimice si alimentare nu mai pot fi gandite fara prezenta acestor piese tehnologice.

 

Surse foto: Shutterstock.com, ro.pinterest.com

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!