'

Gaurire normala sau cu percutie?

Gaurire normala sau cu percutie?

Bormasina

O intrebare frecventa care apare la cumpararea bormasinii este: “Vreau o bormasina cu percutie sau una fara percutie?” iar daca considerati ca e mai buna una cu percutie atunci se pune intrebarea daca e mai bun un rotopercutor sau e suficienta o bormasina cu percutie?

In executarea lucrarilor de bricolaj bormasina este unealta cea mai importanta, mai ales ca acesteia i se pot pune numeroase accesorii, nu doar de gaurit, ci si de slefuit, frezat, periat si nu numai.

Fie ca esti un amator sau un profesionist in domeniul bricolajului ai nevoie de o bormasina pe care trebuie sa o alegi in functie de nivelul de experienta si de frecventa utilizarii.

Tipuri de bormasini

Exista 2 tipuri de bormasini: cu percutie si fara percutie.

Cele doua masini se deosebesc in primul rand prin materialele pe care le pot gauri.

Cele cu rotopercutor sunt necesare atunci cand trebuiesc gauriti pereti grosi, din material dure (zidarie, piatra, asfalt chiar).

Cele fara rotopercutor sunt foarte bune atunci cand materialele de gaurit sunt mai moi (lemn, aluminiu, fier sau plastic).

Rotopercutorul poate sa fie activat mecanic de catre dumneavoastra, astfel incat sa folositi bormasina si pentru materialele usoare. Pe de alta parte, multe dintre modele pot fi folosite pentru insurubare si desurubare, operatiune executata de 10 ori mai repede decat o faceti manual. Datorita avansarii tehnologiei, accesoriile cu care putem dota bormasina, o fac practic o “multifunctionala”.

Bormasinile fara percutie se folosesc la gaurirea lemnului, ceramicii, metalului sau a materialelor plastice dar in esenta, in toate cazurile, furnizeaza o simpla actiune rotativa pentru a conduce un burghiu sau orice alt accesoriu care se va potrivi in mandrina sa.
Cu toate acestea, exista cateva materiale pe care le va patrunde mult mai dificil – si anume materiale de constructie extrem de dure precum caramida, piatra si betonul.
Utilizarea unei actiuni rotative standard asupra acestor materiale dure se va dovedi obositoare si ineficienta.

Masinile care au inclusa functia de gaurire cu precutie si la care percutia se realizeaza mecanic sunt destinate gauririi materialelor moi, iar pentru gaurirea betonului sunt necesare unelte cu percutie pneumatica. O masina de gaurit cu impact utilizeaza 2 discuri nervurate care se rotesc in contact reciproc. Pe masura ce nervurile opuse intra in coliziune, impactul este transmis burghiului ceea ce produce sunetul unui „ciocanit”. Masina de gaurit este recomandata pentru lucrari usoare, de pilda pentru executarea unor lucrari de amenajari interioare, gaurirea lemnului, a metalului, a materialelor plastice, BCA, deci materiale care sunt mai moi.

Atentie!

Betonul vibrat, caracteristic constructiilor din anii ’70, este unul dintre putinele materiale capabile sa reziste unei masini de gaurit cu percutie (chiar si cu putere mare), in acest caz fiind impusa utilizarea perforatorului.


Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!