'

Gazonul: informatii esentiale despre ingrijirea sa + sfaturi pentru o gradina de vis

Gazonul: informatii esentiale despre ingrijirea sa + sfaturi pentru o gradina de vis

Gazonul este nelipsit dintr-o curte sau o gradina pe care vrei sa o utilizezi la potentialul maxim. Desigur, poti alege sa betonezi sau sa plachezi cu piatra ori gresie o parte din curte, insa, gazonul va crea atmosfera de natura si iti va permite sa te bucuri de plantarea unor flori, fructe sau legume. De la insamantarea gazonului si irigarea acestuia, pana la tunderea sa, el are nevoie de ingrijire pentru a te bucura de o curte de vis. Chiar si dupa ce plantarea si insamantarea sunt bifate, intretinerea trebuie facuta adesea, pentru a-l pastra proaspat.

Daca iti doresti o curte care sa arate perfect, iata tot ce trebuie sa stii despre semanarea gazonului, scarificarea sa, cum se planteaza si cum pregatesti terenul. 

1. Informatiile esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre intretinerea gazonului

Informatiile esentiale pe care trebuie sa le cunosti despre intretinerea gazonului - sculeaz.ro
Gazonul perfect cel mai probabil nu exista, insa, poti gasi gazonul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale. Poti opta pentru gazoane cu rezistenta medie sau ridicata si care necesita ingrijire frecventa sau ingrijire la intervale putin mai mari de timp. Printre cele mai populare tipuri de gazon se numara cel ornamental, cel pentru sport, cel de umbra sau gazonul pentru zone uscate.

Ingrijirea nu difera foarte mult de la un tip la altul, insa, tipul de gazon dicteaza conditiile potrivite si rezistenta acestuia. Spre exemplu, ingrijirea gazonului de umbra nu va fi diferita de cea a altor tipuri de gazon, insa, el este creat special pentru a rezista in locuri umbroase si umede.

1.1. Insamantarea gazonului sau cand se planteaza gazonul

In general, insamantarea gazonului se poate face in orice anotimp, dar cele mai bune perioade pentru semanatul gazonului sunt primavara si toamna, in functie de semintele pe care le alegi. Atunci cand iti alegi uneltele pentru casa si gradina si te pregatesti de plantat, tine minte ca nu numai accesoriile cu care realizezi insamantarea conteaza, ci si tipul de seminte. Vei gasi soiuri ce se planteaza toamna, dar si soiuri ce se planteaza primavara, important este sa alegi varianta care este cel mai pe gustul tau si care se potriveste nevoilor tale. Perioada exacta a sezonului nu conteaza atat de mult, cat timp vremea reflecta anotimpul pe care l-ai ales pentru plantare.

Totusi, dupa recomandarile specialistilor, cea mai buna perioada este de la mijlocul lunii martie si pana la inceputul lunii aprilie. Totusi, nu perioada exacta conteaza atat de mult, cat si alegerea semintelor potrivite, pregatirea solului si ingrijirea acestuia pentru ca iarba sa poata creste frumos.

Daca te intrebi “Cum plantez gazonul?” trebuie sa stii ca aceasta procedura nu este deloc complicata. Dupa ce ai ales semintele, uniformizeaza solul si indeparteaza orice fel de resturi sau buruieni, iar mai apoi imprastie semintele si grebleaza din nou solul cu unelte de gradinarit potrivite pentru ca acestea sa ajunga la 3-6 mm adancime. Mai apoi, nu uita sa uzi gazonul, pastrand solul umed, acesta fiind unul dintre cele mai importante sfaturi pentru sanatatea gazonului.

1.2. Irigarea gazonului sau cum se uda gazonul pentru a evita aparitia bolilor

Pentru a mentine gazonul sanatos, poti folosi diverse accesorii pentru irigare, de la furtunuri de gradinarit, pana la aspersoare. Avantajul aspersoarelor este ca le poti porni usor oricand vrei si nu este nevoie de implicarea ta, insa, dezavantajul lor este ca nu pot ajunge intotdeauna in fiecare colt al gazonului. De aceea, este bine sa ai un furtun pentru gradina la indemana pentru situatiile in care aspersoarele nu acopera toata suprafata gradinii.

Cea mai buna perioada pentru a uda gazonul este dimineata, inainte de ora 10. Temperaturile mai reci de dimineata mentin nivelul scazut al evaporarii, iar udarea ierbii dimineata va mentine gazonul mai rece in timpul perioadelor foarte calduroase din zi. Daca nu poti uda gazonul dimineata, atunci alege sa o faci dupa-amiaza. Este important sa o faci dupa-amiaza, nu noaptea, deoarece udarea ierbii noaptea va incuraja dezvoltarea ciupercilor si a bacteriilor, mai exact a bolilor gazonului.

Incearca sa stropesti cu apa suficient de bine pentru a uda solul cel putin pana la 15 cm adancime. Tipul de sol si anotimpul vor influenta frecventa cu care trebuie sa uzi iarba, insa, in linii mari, se recomanda udarea de doua ori pe saptamana sau o data la 3-7 zile.
Irigarea gazonului sau cum se uda gazonul pentru a evita aparitia bolilor - sculeaz.ro

1.3. Cum se face fertilizarea gazonului?

Ingrijirea gazonului dupa insamantare implica si fertilizarea acestuia pentru a-l mentine verde si sanatos. Fertilizarea nu trebuie sa se faca neaparat cand se insamanteaza gazonul, iar cea mai buna perioada pentru acest procedeu este primavara, pe la mijlocul lunii aprilie. Alege un produs potrivit pentru tipul de gazon pe care il ai si opteaza pentru granule, deoarece acestea sunt mai usor de imprastiat pe toata suprafata. Imprastierea ingrasamantului pe gazon se face uniform si trebuie urmata de udarea regulata a ierbii pentru a avea rezultatele dorite.

1.4. Tunderea gazonului: cand se tunde gazonul prima data?

Tunderea corecta a gazonului ajuta iarba sa aiba acel aspect sanatos. Pentru tunderea unui gazon nou este bine sa astepti aproximativ 2 luni de la momentul cand se seamana iarba de gazon. Foloseste unelte si scule de gradinarit profesionale si utilizeaza-le conform instructiunilor ce le insotesc. Nu uita sa porti echipamente de protectie si sa elimini orice fel de obstacole inainte de a incepe. Pentru locurile unde trebuie sa scapi de buruieni si nu ai acces usor cu masina de tuns iarba, poti tunde gazonul cu un trimmer special conceput pentru aceasta sarcina.

Daca prima tundere a gazonului se face la aproximativ 2 luni dupa insamantare, tunderea regulata este necesara, indiferent de anotimp. O poti face saptamanal sau la 10-14 zile, in functie de cat de greu sau repede creste iarba. Ca regula de baza, nu tunde mai mult de o treime din firul ierbii.

2. Intretinerea gazonului in functie de sezon si in cat timp creste gazonul

Semintele de iarba germineaza in ritmuri diferite, in functie de soi. Daca iti doresti o estimare generala, gazonului ii va lua intre 5 si 10 zile pentru a germina, iar mai apoi acesta va creste la o rata de 2-3 cm pe saptamana. Asadar, la intrebarea “In cat timp creste gazonul semanat?” putem estima un raspuns de aproximativ 2 saptamani, daca totul merge ca la carte. Dupa cresterea sa, este necesara, bineinteles, intretinerea corespunzatoare.

Ingrijirea gazonului in primul an nu trebuie sa fie diferita de ingrijirea acestuia in general. Nu uita sa uzi regulat gazonul, sa il fertilizezi, sa il aerezi, daca este necesar, si sa il tunzi. Astfel, te vei asigura ca ai un gazon frumos si sanatos nu numai in primul an, ci multi ani de acum incolo. Daca apar probleme, incearca sa identifici cauzele si sa le tratezi cat mai repede.

Cum se realizeaza intretinerea gazonului vara si primavara?
Exista mai multi pasi prin care poti face intretinerea gazonului vara si primavara si anume: greblarea, fertilizarea, udarea, tunderea, dar si aerarea la nevoie. Aerarea gazonului implica perforarea solului pentru ca aerul sa poata patrunde mai bine la radacinile ierbii. Poti perfora solul cu ajutorul unor scule de mana sau cu ajutorul unor unelte special concepute. Procesul de aerare te poate ajuta la indesirea firelor si la refacerea gazonului deteriorat.
Cum se realizeaza intretinerea gazonului vara si primavara? - sculeaz.ro

Cum se face intretinerea gazonului toamna?
Ingrijirea gazonului toamna implica fertilizarea, insamantarea zonelor unde acesta nu a mai crescut, indepartarea buruienilor, curatarea frunzelor ce cad pe iarba, udarea regulata, aerarea solului, dar si tunderea acestuia putin mai scurt decat de obicei pentru a-l pregati de iarna. Cum se realizeaza ingrijirea gazonului iarna? Intretinerea gazonului iarna se face prin aerarea acestuia inainte de perioada de inghet si mai apoi prin aplicarea de fertilizator. In perioada iernii, insamantarea si tunderea nu sunt procedee ce se fac prea des, in special in zone unde conditiile meteo nu sunt prielnice. Intretinerea gazonului dupa iarna pune accent pe revitalizarea acestuia: udarea dimineata, fertilizarea si insamantarea zonelor unde acesta s-a rarit.

Cu toate acestea, desi iei toate masurile de intretinere si ingrijire, gazonul poate, uneori, sa nu arate precum ti-ai dori. Principalele motive pentru care gazonul se usuca sunt traficul intens, infestarea cu fungi si bacterii, udarea inadecvata, arsurile cauzate de substantele pentru fertilizare prea puternice sau compactarea solului. Aerarea solului, inlocuirea gazonului in zonele afectate si insamantarea sa sunt solutii ce pot ajuta.

2. Gazonul si o gradina de vis: sfaturi utile

Gazonul si o gradina de vis: sfaturi utile - sculeaz.ro
Acum ca ai aflat informatiile esentiale despre gazon, trebuie sa stii ca acesta este o parte importanta pentru a avea o gradina de vis, dar nu singura componenta care iti va oferi o bucata de natura la tine acasa. Iata cateva sfaturi utile pentru a avea o gradina superba de care sa te bucuri tot anul:

-> Planteaza flori, fructe sau legume. Unele dintre cele mai frumoase decoratiuni pentru gradina sunt cele naturale. Pe langa plantarea gazonului, poti dedica putin timp pentru a planta flori, legume sau fructe, in functie de disponibilitatea si preferintele tale. Nu trebuie sa incepi sa cultivi o multime de soiuri, ci doar sa iti alegi cateva preferate pentru a te bucura de ele. Daca esti la inceput de drum, o idee buna este sa alegi cateva plante care sunt usor de cultivat si nu necesita conditii speciale sau foarte multa implicare din partea ta.

-> Alege mobilierul de gradina potrivit. Mobilierul de gradina potrivit iti va asigura confortul in propria curte si va contribui la aspectul estetic general. Atunci cand alegi mobilierul de gradina, tine cont de cateva aspecte care vor dicta rezultatul final. Primul este dimensiunea gradinii si cea a mobilei: alege piese care nu sunt prea mari pentru un spatiu mic sau viceversa, incearca sa fie direct proportionale cu suprafata de care dispui. Mai apoi, opteaza pentru un stil care sa reflecte stilul intregii case. Nu opta pentru piese rustice daca intreaga casa este decorata intr-un stil modern sau futurist. De asemenea, confortul joaca si el un rol important. Nu alege mobila ce arata frumos, insa nu este comoda, deoarece intreg scopul unei gradini este sa fie o oaza de liniste si de relaxare. Pentru piesele din paleti sau din lemn masiv se pot adauga perne sau materiale textile care sa le faca mai confortabile, insa, cea mai buna idee este sa testezi inainte de a cumpara. Protejarea mobilei de soare puternic si de ploi este si ea importanta, iar in acest sens folosirea unei prelate este cea mai simpla metoda.

->Schimba atmosfera cu ajutorul corpurilor de iluminat. Corpurile de iluminat pot schimba complet atmosfera unei gradini. Nu alege becuri precum cele de interior, ci opteaza pentru corpuri de iluminat speciale, care se potrivesc cu stilul de amenajare si creeaza o atmosfera intima. Poate fi vorba despre ghirlande cu beculete, felinare sau orice alt tip de corpuri pentru exterior. De asemenea, pe perioada verii, nu neglija crearea unei zone umbroase. Pentru acest lucru, poti folosi fie o prelata tip copertina, fie poti construi un mic foisor sau poti folosi o umbrela foarte mare, de exterior.

Gazonul este un element cheie pentru orice fel de curte sau gradina. Daca il alegi si ingrijesti corect, te vei putea bucura de o mica bucata de natura chiar la tine acasa. Din fericire, plantarea si ingrijirea gazonului nu sunt foarte complicate atunci cand le acorzi putin timp si atentie. Un gazon bine ingrijit te poate ajuta sa ai o curte de vis, in care mobilierul sa arate excelent, copiii sa se joace in voie si unde sa poti planta orice doresti.
Sursa foto: Pexels.com 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!