'

In cat timp se intareste betonul? Informatii esentiale pe care trebuie sa le cunosti inainte de a turna betonul + etapele prin care acesta trece

In cat timp se intareste betonul? Informatii esentiale pe care trebuie sa le cunosti inainte de a turna betonul + etapele prin care acesta trece

Indiferent de lucrarea care ar avea loc pe santier, este bine sa fii extrem de bine informat inainte de a face orice. Cand vine vorba de lucratul cu beton, pregatirea este esentiala. Pentru ca tu sa poti planifica o logistica pe santier, mai jos vei regasi cateva intervale de timp pentru a afla in cat timp se intareste betonul.
Trebuie sa tii cont ca intervalele de timp fac referire la ragazul pentru turnare si vibrare pentru ca tu sa torni betonul corect. Aceste intervale pot sa fie prelungite daca se vor adauga aditivi inainte de turnarea betonului. Dupa aceea, va interveni notiunea de sustinere a betonului, chiar daca el a fost decofrat, aceasta procedura fiind valabila in mod deosebit pentru plansee. Tine minte: doar pentru ca betonul este solid, nu inseamna ca a ajuns deja la specificatiile tehnice finale. Unele parti din finisare vin inainte ca el sa se intareasca, insa altele vin dupa.
 

1. In cat timp se usuca betonul - informatii esentiale

Daca vrei sa afli in cat timp se usuca betonul, trebuie, mai intai, sa stii anumite informatii cheie. Sculele de mana sunt, de obicei, elemente extrem de importante, insa, documentarea inaintea turnarii de beton este partea esentiala. Foarte important este si sa porti echipamentele de protectie corespunzatoare.
In cat timp se usuca betonul - informatii esentiale - sculeaz.ro
In ceea ce priveste betonul, trebuie sa stii ca perioada de intarire completa difera in functie de caracteristicile individuale ale produsului ales, dar, in general, dupa doar cateva zile el va deveni circulabil. Teoretic, el va continua procesul de intarire si dupa ce a capatat deja forma solida, pana se va incheia procesul de hidratare. Dupa aceea, el va incepe procesul lung de degradare. Procesul de degradare se va finaliza cu prabusirea lui sub propria greutate sau sub actiunea unor forte externe. Acesta este ciclul de viata al betonului.
Betonul isi va atinge marca mentionata in descrierea de produs doar dupa 28 de zile. Este recomandat sa lasi cofrajul pe beton in aceasta perioada. Daca situatia o cere si trebuie sa te grabesti, mai ales daca este vorba de o cladire cu mai multe etaje, se poate decofra inainte. Totusi, pentru a evita accidentele din cauza unei decofrari prea devreme, ar fi bine sa decofrezi macar dupa intervalele de timp mentionate mai jos. Trebuie sa tii cont de un lucru, insa: cu cat vei decofra mai rapid, cu atat betonul va fi de o calitate mai slaba.
Betoanele hidrotehnice au, de obicei, un ritm de intarire mai lent. Un beton hidrotehnic va ajunge la marca din descrierea sa de produs doar dupa 90 de zile. Mai jos va fi vorba de beton normal, nu unul hidrotehnic. Insa, trebuie sa stii ca si la betoanele hidrotehnice situatia este similara: cu cat vei decofra mai rapid, cu atat vei avea un beton de o calitate mai slaba.

2. Cele doua etape prin care trece betonul in timpul de intarire

In timpul de intarire, betonul parcurge mai multi pasi, care pot fi impartiti in doua mari etape:
Prima etapa - betonul va incepe sa se intareasca, in cele mai multe cazuri dupa doua ore. Deci dupa doua ore nu vei mai putea sa il modelezi. Daca nu ai reusit sa vibrezi betonul, atunci turnarea va fi compromisa. Intervalul acesta poate sa fie marit sau micsorat daca sunt folositi anumiti aditivi. Temperatura exterioara mica va prelungi si ea timpul in care betonul inca mai poate fi prelucrat. Betonul nu trebuie turnat daca temperatura de afara este sub cinci grade Celsius.
A doua etapa - este etapa de proportionalitate, adica atunci cand betonul va ramane singur in picioare si nu va ceda in fata propriei greutati. Acest lucru se intampla de obicei in trei zile. Vara poate sa ajunga si la doua zile. Poti sa decofrezi dupa doua-trei zile de la turnare, insa este posibil ca unele dintre colturile stalpilor sa ramana in cofraj pentru ca betonul poate sa fie prea slab. Este bine sa nu grabesti decofrarea.
Asadar, inainte sa torni betonul, asigura-te ca esti bine documentat pentru a putea calcula cat mai bine si din timp pasii pe care ii vei urma.
Sursa foto: Unsplash.com 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!