'

Presiunea hidroforului - reglaje, teste si probleme ce pot aparea de-a lungul perioadei de functionare

Presiunea hidroforului - reglaje, teste si probleme ce pot aparea de-a lungul perioadei de functionare

Nevoia de apa a gospodariilor sau a diverselor locatii de lucru, asa cum este cazul unor santiere sau chiar a unor locatii fixe de productie sau alte tipuri de intreprinderi, este una dintre primele probleme care trebuie rezolvate pentru a asigura un nivel de locuire sau de lucru adecvat.

Desigur, retelele de apa moderne asigura aprovizionarea necesara gospodariilor si firmelor in majoritatea locatiilor unde aceste sunt instalate, dar exista inca multe zone care nu sunt conectate la astfel de retele sau care, chiar daca au aductiuni de apa, presiunea acesteia este prea mica pentru a fi utilizata in mod convenabil.

De cele mai multe ori, o astfel de problema poate fi rezolvata intr-un mod simplu si avantajos cu ajutorul pompelor si hidrofoarelor care indeplinesc, practic, rolul de a asigura apa curenta in locatiile unde acest serviciu sanitar modern lispeste, acestea fiind si utilaje indispensabile pentru casa si gradina mai ales in mediul rural.

Desigur, odata cu folosirea frecventa a hidrofoarelor pot aparea si defectiuni ce se pot manifesta in diverse moduri, iar rolul acestui articol este tocmai acela de a evidentia cele mai frecvente probleme tehnice ale hidrofoarelor, dar si modurile de actiune recomandate in aceste cazuri.





1. Detalii despre hidrofoare si principiile lor de functionare

Hidrofoarele sunt acele sisteme care au rolul de a presuriza apa necesara mai ales in locatiile in care nu exista aductiuni sau retele de utilitati sau in zonele in care presiunea apei din cadrul unor retele existente nu este suficient de mare pentru a putea fi folosita pentru uzul curent.

Principiul de functionare al hidroforului implica extractia apei dintr-un put forat prin intermediul actiunii unei pompe si impingerea lichidului catre instalatiile de aductiune instalate in interiorul gospodariei si la locurile de consum.

Tinand cont de ciclul de lucru al unui hidrofor, este indicata cunoasterea componentelor acestui aparat pentru a avea o imagine completa asupra modului de functionare a acestui aparat.

  • Pompa hidroforului este, de fapt, un model de asipratie alimentat electric cu ajutorul unui motor . Alimentarea electropompei se face cu ajutorul curentului electric care, in functie de modelul si capacitatea hidroforului, poate fi monofazat sau trifazat, cu puteri variabile in functie de aplicatiile la care este folosit. Desigur, trebuie tinut cont ca daca nivelul de extragere a apei este ceva mai jos, de exemplu la peste 7 - 9 m sub nivelul solului, pompele trebuie sa fie cu ejector sau submersibile, acestea fiind singurele capabile sa impinga apa catre hidrofor.
  • Butelia sau rezervorul de presiune (vas de expansiune) al hidroforului este elementul cel mai vizibil al acestui aparat. Are rolul de a primi apa extrasa de pompa si de a o tine sub presiunea stabilita pentru utilizare. Presiunea in rezervor depinde de capacitatea acestuia, dar, de regula, pentru capacitati intre 50-100 litri, presiunea aerului interior ar trebui sa se situeze undeva la 1,5 bar. Pentru hidrofoarele de mari capacitati, de peste 200 litri, presiunea necesara se ridica la circa 2 bar.
  • Presostatul este piesa care are rolul de declansator al functionarii pompei. Aceasta componenta se activeaza in functie de presiunea apei din circuit. Presostatul porneste si se opreste intre limitele minime si maxime prestabilite din fabrica (de regula intre 1,5 bar si 2,5 bar) - dar aceste limite pot fi modificate in functie de nevoie. Daca apa scade sub presiunea minima, presostatul activeaza pornirea pompei care va aduce apa in rezervorul de presiune. Pe de alta parte, daca presiunea din instalatie creste peste limita maxima, presostatul opreste functionarea pompei. Se realizeaza astfel si o economie de curent electric, hidroforul functionand doar daca este nevoie. Trebuie retinut faptul ca daca rezervorul de presiune al hidroforului este mai mare, ciclurile de pornire-oprire vor fi mai rare deci si consumul de curent electric va fi ceva mai scazut.
  • Supapele hidroforului sunt elementele care asigura admisia si refularea apei din si catre aparat.

Tinand cont de complexitatea modului de functionare si de componentele care lucreaza in tandem, de-a lungul perioadei de utilizare a unui hidrofor pot aparea o serie de probleme tehnice care pot avea mai multe cauze de la instalarea initiala defectuoasa, sincope in alimentarea cu energie electrica, defectiuni ale pieselor si pana la natura apei care se pompeaza prin intermediul aparatului.

De aceea, este indicat ca in cazul instalarii initiale sa se apeleze la tehnicieni specializati in acest domeniu deoarece o instalare corecta de la bun inceput te poate scuti de mai multe probleme si defectiuni ale hidroforului ulterioare.





2. Problemele hidroforului - simptome, indicatii si moduri de rezolvare


Unele dintre cele mai comune probleme la hidrofor pot avea simptome diverse dupa cum urmeaza:

  • Hidroforul nu porneste

Cauzele posibile ale stoparii functionarii unui hidrofor pot fi legate in mare masura de defectiuni ale pompei electrice. Este posibil ca anumite componente ale acestui subansamblu sa se fi defectat. De asemenea, este posibil ca undeva pe parcursul instalatiei sa existe un dop care infunda circuitul apei, presiunea ramanand astfel constanta in rezervorul de presiune, caz in care presostatul nu comanda pompei sa functioneze.

  • Hidroforul porneste dar la locul de consum apa nu curge

Cauzele posibile ale acestei probleme a hidroforului sunt legate de amorsarea initiala a aparatului si de etanseitatea defectuasa a rezervorului care permite patrunderea aerului atmosferic. De asemenea, este posibil ca apa din putul forat sa aiba un nivel foarte mic sau, din cauza temeperaturilor foarte scazute, apa sa inghete in instalatie.

  • Apa curge intermitent

Cauzele posibile ale curgerii sacadate a apei la locul de consum pot fi legate in general de defectiuni ale componentelor electrice ale hidroforului. Poate fi vorba de sigurante, intrerupator sau chiar o defectiune a presostatului.

De ce scade presiunea la hidrofor si ce poti face in aceste cazuri?

Multe din problemele hidrofoarelor sunt legate de presiunea din rezervor. Cele mai comune probleme legate de presiune la hidrofoare pot fi urmatoarele:

  • Iese apa prin supapa de aer a rezervorului de presiune

Aceasta este una dintre cele mai grave situatii cu care te poti confrunta in cazul folsirii unui hidrofor. Daca observi apa la supapa de aer, acesta este deja un semn ca se va instala rugina, iar apa nu va mai fi buna de consumat in viitorul apropiat. Problema poate fi remediata prin schimbarea supapei, daca este posibil. La demontarea instalatiei se poate insa constata ca este nevoie de schimbarea intregului rezervor.

  • Nu exista apa in rezervorul de presiune

Lipsa apei din rezervorul de presiune al hidroforului este legata de o defectiune a presostatului. Inainte de a proceda la schimbarea acestei componente, poti face un test prin inlaturarea protectiei si atingerea cu o surubelnita protejata a contactelor electrice. Daca observi scantei si pompa incepe sa functioneze este clar ca ai identificat cauza problemei. Totusi este recomandat sa inlocuiesti componenta cu una noua pentru a nu avea probelme pe viitor.

  • Presiunea la pompa hidroforului scade vizibil

Daca observi o scadere constanta a presiunii in cazul pompei hidroforului cauzele pot insemna defectiunea acestei componente, o supapa de admisie infundata sau un vas de expansiune cu scurgeri. In functie de calitatea apei din putul forat, este posibila chiar si formarea unor dopuri cauzate de acumularea bacteriana in tevi si care blocheaza astfel admisia apei in mod normal.

Unul din remediile acestei situatii poate fi setarea presostatului astfel incat sa permita admisia la presiuni mai mari.

  • Apa la robinetele locurilor de consum nu curge

Daca nu primesti apa la rotirea robinetelor nu ar trebui sa te gandesti imediat ca s-a defectat hidroforul. Primul lucru pe care ar trebui sa-l verifici in acest caz este sa vezi daca exista alimentare electrica la aparat. Apoi verifica valva de la vasul de expansiune al hidroforului daca nu cumva este inchisa. Daca ai eliminat aceste doua cauze, poti trece mai departe la verificarea presostatului. Daca acesta este defect, hidroforul nu poate functiona deoarece aceasta componente asigura pornirea si oprirea pompei in functie de intervalul limitelor maxime si minime de presiune setate.

Daca nici presostatul nu este cauza, ai mai putea verifica supapa de aer a vasului de expansiune. Dupa ce dai la o parte protectia acesteia incearca sa introduci cu grija o surubelnita pentru a depresuriza supapa. In mod normal ar trebui sa simti aer cum iese sub presiune. Dar, daca observi iesind apa, este un semn ca vasul de expansiune ar trebui schimbat sau ar trebui sa chemi un tehnician autorizat deoarece raportul intre aer si apa din interiorul acestuia nu mai este propice functionarii hidroforului.





3. Reglarea presiunii pernei de aer a hidroforului

Problema presiunii defectuoase in vasul de expansiune este una dintre cele mai grave situatii pe care o poti intampina de-a lungul perioadei de functionare a acestui device.

Daca apa se afla intr-o cantitate mult prea mare in vasul de expansiune, este nevoie de reglarea presiunii pernei de aer a hidroforului. Iata care sunt pasii procedurali pentru aceasta operatiune care, totusi, ar trebui efectuata de catre un specialist.

  • Primul pas este sa opresti alimentarea hidroforului cu energie electrica.
  • Eliminarea completa a apei din vasul de expansiune al hidroforului este urmatorul pas care trebuie efectuat. Operatiunea poate fi usor realizata cu ajutorul cuplarii unui furtun de gradina la robinetul de evacuare al rezervorului. Furtunul ar trebui orientat sa se scurga intr-un alt recipient sau catre o portiune de teren din gradina.
  • Dupa evacuarea apei din rezervor, inchide robinetul de evacuare. Totusi, ai grija sa mentii inchise atat valva de admisie a apei in rezervor, cat si valva de refulare catre instalatia de apa catre locurile de consum. Cu ajutorul unui compresor de aer se poate pompa aer sub presiune in rezervor.
  • Dupa ce aerul din rezervor a atins presiunea dorita, este momentul in care se poate alimenta hidroforul din nou la reteaua electrica.
  • Se vor deschide valvele de admisie a apei si de refulare catre instalatie.

Trebuie retinut, ca principiu esential, ca un vas de expansiune de hidrofor nu ar trebui sa fie niciodata plin deoarece, in acest caz, nu va functiona. Procentajul de aer din vasul de expansiune al hidroforului trebuie sa fie mai mare decat procentajul apei. Aerul asigura de fapt presiunea necesara pentru a ajunge acolo unde este consumata in mod efectiv, adica la deschiderea robinetilor. De asemenea, presiunea din vasul de expansiune asigura o functionare optima a pompei de apa.

Verificarea existentei aerului sub presiune in vasul de expansiune al hidroforului se poate face intr-un mod foarte simplu. Tot ce trebuie sa faci este sa ciocanesti in partea superioara a rezervorului si sa asculti tonul zgomotului produs. Sunetul ar trebui sa fie "a gol" - semn care indica existenta unei perne de aer si a unei presiuni ce poate fi verificata si prin manometrul hidroforului.

Asadar, folosirea unui hidrofor implica si cunoasterea minimala a principalelor componente ale acestui utilaj precum si a defectiunilor care se pot intampla de-a lungul utilizarii. Se vor cunoaste astfel cauzele principale care pot duce la oprirea functionarii aparatului si se vor putea lua mai rapid masurile ce se impun pentru remedierea situatiei si continuarea alimentarii cu apa necesara gospodariei.

Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com, Pinterest.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!