'

Sertizarea cablurilor: tipurile de cablare, elemente de care ai nevoie si pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Sertizarea cablurilor: tipurile de cablare, elemente de care ai nevoie si pasii pe care trebuie sa ii urmezi

Sertizarea cablurilor: tipurile de cablare, elemente de care ai nevoie si pasii pe care trebuie sa ii urmezi Sertizarea este acea actiune de unire a doua sau mai multe bucati de metal sau a unui material ductil prin deformarea sa. Spre exemplu, daca vrei sa te conectezi la internet prin cablu, nu vei putea face acest lucru fara actiunea de mufare a cablului. Pe scurt, inseamna sa tai un cablu la un capat, sa ii scoti firele, apoi sa le aliniezi in ordine si sa le tai la aceeasi dimensiune. Dupa aceea, le vei pozitiona in pini si le vei fixa.
In teorie, este destul de simplu, dar inainte de o asemenea activitate, ar trebui sa pleci la drum informat pentru a putea actiona inteligent si precaut.
 

1. Ce inseamna mai exact sa sertizezi un cablu UTP?

Cablul UTP este clasicul cablu de internet, care are opt pini de diferite culori (portocaliu, alb-portocaliu, albastru, alb-albastru, alb-verde, maro, alb-maro). Pentru a-l putea utiliza corespunzator, ai nevoie de o mufa speciala in care va trebui sa il introduci. Asadar, concret, sertizarea cablului inseamna ca ii vei deforma capatul, pentru a-i scoate cele opt fire pe care le vei introduce apoi in mufe RJ45.

2. Sertizarea cablurilor: care sunt tipurile de cablare?

Daca ai un cablu Ethernet, atunci cablarea se va putea face in mai multe feluri, in functie de necesitatile tale, dar utilizand aceleasi tipuri de mufe:

  • Cross Over - aceasta cablare este utilizata pentru transmisie-receptie si este folosita, de obicei, cand se vor conecta la retea doua echipamente similare. Drept urmare, ordinea firelor in pinii din conector va fi una diferita. Poti nota cablurile cu cifre de la 1 la 8, in ordinea culorilor care se regasesc pe ele (alb-portocaliu, portocaliu, alb-verde, albastru, alb-albastru, verde, alb-maro, maro) si vei nota apoi, tot cu aceleasi cifre, pinii din interior. Pentru a face legatura, va trebui sa faci urmatoarele conexiuni intre fire: 1-3, 2-6, 3-1, 4-4, 5-5, 6-2, 7-7, 8-8.
  • Straight Through (cablarea directa) - aici este vorba de cel mai usor mod prin care poti face o mufare cablu-retea. Aceasta cablare se foloseste pentru a conecta un echipament la switch. In conectorul RJ45, firele vor fi aranjate drepte si se va respecta codul de culori UTP.
  • Rollover - aceasta cablare este utilizata pentru echipamentele smart, cele de retea. Astfel, in aceasta situatie, semnalele de transmisie receptie vor fi inversate. Drept urmare, in conectorul RJ45 vei avea cablurile dispuse in forma de X. Ordinea mufelor de Internet se va pastra cand sunt aliniate pentru a fi apoi introduse in clips. Cu toate acestea, cand vor fi introduse in pini, se vor incrucisa (1-8, 2-7, 3-6, 4-5, 5-4, 6-3, 7-2, 8-1).
Sertizarea cablurilor care sunt tipurile de cablare - sculeaz.ro

3. Elemente de care ai nevoie pentru sertizarea cablurilor

Pentru ca operatiunea de sertizare sa mearga fara probleme, vei avea nevoie sa apelezi la trusa ta de scule de mana. Iti vor trebui urmatoarele:

  • un cleste clasic din categoria patentilor si clestilor - acesta te va ajuta ca sa scurtezi mufa de Internet daca va fi prea lunga
  • un cleste sertizare UTP - va avea o forma speciala, care iti va permite mufarea diferitelor cabluri, chiar si unui cablu RJ45
  • mufa RJ45 - pentru a putea introduce in ea cablurile si apoi sa faci legatura cu laptopul
  • cablu retea - aici se vor gasi cele opt fire de diferite culori, pe care tu va trebui sa le asezi in ordine. Retine faptul ca este foarte important sa respecti codul culorilor pentru a avea o operatiune de succes.
 

4. Sertizarea cablurilor electrice: ce pasi trebuie sa urmezi

Primul pas va fi sa dezizolezi firul. Mai exact, va trebui sa tai o parte din elementul de protectie al cablurilor si sa scoti afara o parte din cele opt mufe, pentru a le putea sertiza.

Vei observa ca, pe langa cele opt fire, exista o lita din plastic sau metal. Va trebui sa o tai si apoi sa separi firele pentru a putea lucra cu ele. Incearca sa le asezi in ordinea in care vor fi introduse in mufa UTP. Dupa aceea, cablurile trebuie aliniate si taiate pentru a avea aceeasi dimensiune.

Ultimul pas va fi mufarea cablului UTP. Va trebui sa iei intr-o mana cablul RJ45, sa il intorci cu partea fara clips spre tine si cu cealalta mana il vei intoduce in cele opt fire, astfel incat sa existe in fiecare pin un cablu. Va trebui sa impingi cu forta, pentru ca totul sa fie pozitionat perfect. Apoi, cu clestele de sertizare vei fixa firele si vei introduce in orificiul principal mufa. Trebuie sa auzi un click pentru a sti ca treaba ta s-a terminat.
Sertizarea cablurilor electrice ce pasi trebuie sa urmezi - sculeaz.ro
Asadar, vei observa ca sertizarea cablurilor nu este cea mai usoara sarcina, dar, daca vei respecta pasii cu exactitate, vei avea garantia unei misiuni indeplinite cu succes.
Sursa foto: Unsplash.com, Shutterstock.com 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!