'

Taierea trandafirilor primavara: cum sa o realizezi pentru rezultate impecabile

Taierea trandafirilor primavara: cum sa o realizezi pentru rezultate impecabile

Trandafirii sunt plante superbe, cu flori fabuloase, colorate, cu un parfum extraordinar. Insa, pentru ca acestia sa fie sanatosi si sa infloreasca mult, au nevoie de o ingrijre deosebita, mai ales primavara si toamna.

Una dintre cele mai importante actiuni pe care trebuie sa le realizezi atunci cand ingrijesti trandafirii este taierea acestora. Totusi, taierea trandafirilor trebuie facuta cu multa grija, intrucat, daca nu este facuta corect, plantele pot avea de suferit.

Din materialul urmator vei afla informatii utile despre taierea trandafirilor, cum sa o realizezi, dar si ce poti face pentru ca florile tale preferate sa infloreasca mereu.





1. Cand se taie trandafirii primavara pentru a avea inflorescenta bogata

Primavara este anotimpul in care orice gradina trebuie ingrijita, este momentul din an in care natura revine la viata, in care pomii inmuguresc, iar florile apar in toata splendoarea lor. Insa, pentru a avea o gradina superba, trebuie sa ai grija de pomi, de vita de vie, dar si de trandafirii tai, in acest moment special al anului.

Astfel, pentru ca trandafirii sa fie sanatosi, iar tu sa te bucuri de flori superbe pe toata perioada sezonului cald, acestia au nevoie de taiere si curatare, iar pamantul din jurul lor trebuie afanat. Pentru ca totul sa fie in regula, iar florile tale fericite, ai nevoie de scule si unelte de gradinarit de cea mai buna calitate, cu care sa poti taia bine tot ce trebuie, dar si de manusi de gradinarit pentru a te proteja de tepii trandafirilor.

Cand se taie trandafirii?

Momentul taierii este determinat de clasa plantei de trandafir, dar si de zona in care trandafirul creste. In general, taierea trandafirilor se face primavara, inainte sa aiba frunze. Pentru a observa momentul prielnic al taierii trandafirilor, trebuie sa urmaresti plantele cu atentie, iar cand mugurii incep sa se umfle si sa capete o nuanta roz sau rosiatica, este timpul ca acestia sa fie taiati.

Momentul taierii este esential, deoarece cel mai bine este sa tai planta inainte ca mugurii sa se deschida si imediat dupa ce ingheturile puternice s-au incheiat.





2. De ce se taie trandafirii primavara

Trandafirii se taie pentru a obtine o crestere viguroasa, pentru ca acestia sa fie mai sanatosi, dar si sa infloreasca mai mult. In plus, prin indepartarea ramurilor moarte, a crengilor uscate sau a celor bolnave, planta va beneficia de mai multa lumina, ceea ce va fi extrem de benefic pentru ea. In plus, faptul ca sunt indepartate toate ramurile moarte va determina ca aerul sa circule mult mai bine, ceea ce inseamna ca planta se va imbolnavi mai greu, iar daunatorii vor fi tinuti la distanta.





3. Sfaturi utile. Cum sa ingrijesti trandafirii atunci cand ii tunzi

Pentru a avea trandafiri superbi si vigurosi in gradina, acestia trebuie taiati cel putin o data pe an. Insa, soiurile de trandafiri care infloresc pe toata perioada sezonului cald (nu numai in luna mai), au nevoie de taieri permanente, dupa fiecare inflorire, cu o foarfeca de gradinarit de calitate. Insa, daca trandafirul infloreste de mai multe ori pana in vara, cel mai bine ar fi sa amani taierea acestuia pana cand noptile devin destul de calde.

Faptul ca vei taia permanent tulpinile cu flori uscate, va pregati trandafirii pentru o inflorire mai puternica de toamna. In plus, gradina va arata impecabil, fara acele tije uscate, fara flori.

Trandafirii cataratori sunt o exceptie de la regula taierii de primavara. Daca acestia au crescut in exces, le poti reduce dimensiunea totala prin eliminarea excesului de lastari de la baza plantei, insa ar trebui sa lasi cel putin 3-5 lastari pe care sa nu ii tai mai scurt de un metru si jumatate.

Nu uita ca trandafirii sunt plante deosebite, care au nevoie de atentie si ingrijire speciala. Insa, daca iubesti trandafirii, atunci cand vei fi in gradina si ii vei ingriji, te vei relaxa total, iar acestia te vor rasplati pentru grija pe care le-o porti, oferindu-ti un adevarat spectacol de culoare si prospetime.

Sursa foto: Pexels.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!