Considerat unul dintre cele importante avantaje pe care le are o casa cu teren, gradina necesita un proces constant de munca si intretinere. De la primele idei pe care le pui in aplicare in ceea ce priveste peisagistica si alegerea plantelor pana la intretinerea sa, este nevoie de o energie constanta pentru a te asigura ca ai o gradina apreciata de familie si prieteni.
Recunoscut pentru rolul sau de a proteja intimitatea, precum si pentru a delimita spatii din curte, gardul viu este o varianta tot mai populara printre romani. Vei afla din acest articol cum te poti ocupa singur de intretinerea gardului viu si de ce ai nevoie sa stii pentru a face acest lucru.
1. Idei pentru gardul viu: cum sa faci alegerile potrivite
Daca nu ai ales inca plantele pentru gardul tau viu, gandeste-te la motivul principal pentru care ai nevoie de acesta. De exemplu, daca vrei un gard viu pentru a-ti asigura intimitatea fata de vecini si trecatori, este recomandat sa alegi coniferele. Pentru un gard care delimiteaza mai degraba spatiile din curte sau gradinina poti alege arbustii decorativi.
Un alt aspect de luat in calcul este inaltimea gardului viu. Pentru a stabili acest lucru trebuie sa tii cont de tipul proprietatii, de zona in care se afla, precum si de rolul pe care il are gardul viu. Pentru asigurarea unui spatiu protejat de privirile indiscrete alege un gard inalt, iar pentru delimitarea proprietatii este suficient un gard de talie mai mica.
De asemenea, nu omite coloristica gardului. Daca ai o gradina mare, cu plante colorate si copaci, opteaza pentru un gard care sa le evidenteze aspectul, nu sa-l acopere. Ia in calcul si faptul ca gardul viu are nevoie de o irigare abundenta mai ales in timpul verii.
Si mai mult ca orice, trebuie sa ai rabdare pentru a ajunge la planul pe care ti l-ai facut. Chiar si plantele considerate cu crestere rapida nu au un ritm mai mare de 50 de cm pe an. Atat timp cat te ocupi cu grija de intretinerea sa, vei avea un gard viu apreciat de toata lumea.
2. Tunsul gardului viu – sfaturi pentru intretinerea sa
Tunsul gardului viu se face de doua ori pe an, la finalul iernii si la inceputul verii. In functie de specificul gardului viu, poti sa il mai modelezi la nevoie, insa cele doua perioade sunt recomandate de specialisti. De asemenea, arbustii necesita toaletari mai dese. Tunsul gardului viu nu se face niciodata la inceputul iernii pentru ca temperaturile scazute il pot afecta definitiv.
Chiar daca aparent poate fi o activitate pretentioasa, tunsul gardului viu poate fi la indemana oricarui pasionat de gradinarit. Trebuie doar sa ai la indemana cateva unelte. In functie de inaltimea si specificul gardului viu, ai nevoie trimmer electric potrivit. De exemplu, pentru a-ti asigura un confort sporit, alege un trimmer cu tija telecopica care iti ofera o pozitie ergonomica. Pentru o autonomie mai mare, poti alege unul cu acumulator. Trimmerul electric poate fi folosit si pentru toaletare copacilor.
Daca gardul viu este mai degraba de talie mica, poti folosi o foarfeca pentru gradinarit cu ajutorul careia vei putea sa toaletezi gardul viu. Un alt aspect important cand tunzi gardul viu este sa folosesti echipamente de protectie: vei avea nevoie atat de ochelari si manusi pentru a lucra in siguranta.
Ia in calcul ca tunsul gardului viu inseamna procesul prin care modelezi aspectul sau. Dincolo de acest lucru, gardul tau viu are nevoie de o curatare permanenta atat pentru a pastra un aspect ingrijit, cat si pentru a ii permite sa aiba o crestere optima a plantelor alese.
Intretinerea unui gard viu iti poate fi la indemana daca ai la indemana echipamentul potrivit. Nu doar ca te vei bucura de aspectul sau estetic si decorativ, ci si cel functional. Mai mult decat atat, vei castiga aprecierea celor dragi care se vor bucura de o gradina deosebita.
Sursa foto: Shutterstock.com