'

Ce este și la ce se folosește banda adezivă?

Ce este și la ce se folosește banda adezivă?

Banda adezivă este un produs indispensabil din viața de zi cu zi, cunoscut sub mai multe denumiri:  bandă scotch sau banda auto-adezivă. Oricum i-ai spune, această bandă adezivă a devenit un adevărat asistent ”lipicios” care nu lipsește din casele oamenilor, birou sau din geanta cu scule a meșterilor.

În acest articol, ne-am propus să punctăm: ce este banda adezivă, tipurile și domeniile cele mai frecvente de utilizare și câteva trucuri pentru a scăpa de urmele lăsate de banda adezivă după dezlipire.

Ce este banda adezivă?

Banda adezivă este un produs plastic, care are un strat adeziv pe una sau ambele părți.

Este unul dintre cele mai populare materiale pentru ambalare, care, pe parcursul anilor, și-a lărgit sfera de aplicare în multe domenii datorită funcționalității și versatilității sale. 

În funcție de dimensiunea, densitatea și materialul de fabricație, folosind bandă adezivă, poți lipi atât lucruri mici și banale sau poate fi folosită cu brio pentru aplicații profesionale. 

Cum se folosește? Foarte simplu: se aplică pe suprafața dorită prin simpla apasara a produsului. În unele situații, cu anumite modele de bandă adezivă, se recomandă presarea acesteia cu o greutate, pe o perioadă determinată de timp.

Tipurile și domeniile cele mai frecvente de utilizare pentru banda adezivă.

Bandă adezivă - scotch
 

Este utilizat, în special, pentru ambalarea diverselor mărfuri în cutii de carton. Astfel că, produsele din cutie sunt protejate împotriva furtului (în cazul coletelor), totodată banda adezivă nu va permite mirosurilor străine și umezelii să pătrundă înăuntru. Este greu de desprins și poate lăsa urme. Deasemenea, acesta poate fi utilizat și în alte scopuri de exemplu: lipiri ușoare de hârtie, ambalare sau sigilare. Pentru ușurința în utilizare,  există un dozator de bandă adezivă care este utilizat pentru sigilarea rapidă a cutiilor și pachetelor.


 

Bandă adezivă de hârtie
 

Oferă o aderență scăzută și se rupe foarte ușor. Sarcina sa principală este de a proteja marginile, ramele ușilor și alte suprafețe expuse contaminării cu vopsea în timpul lucrărilor de renovare. Este potrivit pentru lipirea suprafețelor din metal, lemn și alte materiale. Banda de mascare se desprinde fără efort și nu lasă reziduuri.


 

Bandă adezivă întărită cu material


Este o bandă puternică, rezistentă la umiditate, utilizată în lucrări de construcții, reparații, sau instalații sanitare. Deasemenea, este recomandată pentru etanșare, impermeabilizare, reparații temporare. Ideal și pentru repararea piscinelor și a prelatelor. Această bandă este extrem de puternică, întărită cu material textil, pentru toate tipurile de lucrări. Poate fi utilizată și în gospodarie.

   

Bandă adezivă, anti-glisantă
 

Cu o suprafața zgrunțuroasă această bandă poate fi utilizată atât în interior cât și în exterior. Este recomandată pentru trepte de scări, în spații de producție, rampe, terenuri de sport sau în orice loc în care trebuie evitat pericolul de alunecare.

 

Bandă dublă adezivă 
 

Servește ca înlocuitor pentru adeziv, aceeași bandă adezivă, doar cu o bază adezivă mai puternică. Are avantaje față de banda adezivă convențională în ceea ce privește rezistența lipirii. Spre deosebire de lipici, este inodor, lipește două suprafețe simultan și nu lasă urme greu de îndepărtat.

Bandă adezivă de avertizare
 

Aceasta bandă îndeplinește două funcții: în primul rând, este o bandă de semnalizare pentru marcarea zonei de pericol, de exemplu, în timpul lucrărilor de construcție și reparații; poate fi folosită și ca bandă adezivă obișnuită pentru lipirea produselor din diverse materiale. 

Atunci când alegeți bandă adezivă, determinați în primul rând cum o veți folosi. După cum ați putut remarca, varietățile de bandă adezivă au scopuri diferite și sunt realizate din materiale diferite. 

Cum îndepărtezi urmele lăsate de banda adezivă?

Banda adezivă este un instrument simplu și ieftin atunci când trebuie să lipești ceva. Adesea acesta este folosit pentru a fixa temporar unele obiecte, însă când este dezlipită, unele benzi lasă urme dificil de îndepărtat. Ce facem? 

  1. Dacă restul de adeziv este pe o suprafață dură care îți permite răzuirea, atunci folosește-te un cuțit/ cutter / șpaclu pentru îndepărtarea acestuia.

  2. Pentru suprafețe precum sticla, linoleum sau PVC, apa caldă poate face minuni. Pentru o eficiență mai mare poți adăuga puțin detergent.

  3. Poți utiliza, de asemenea, alcoolul medicinal (spirtul) pentru dizolvarea rezidurilor de adeziv însă acesta mai are nevoie de retușare.

  4. Folosește-te de căldura unui feon (uscător de păr) pentru a slăbi aderența și îndepărta urmele lăsate de adeziv.

Acestea sunt doar câteva ”tipsuri”, pe care să le ai în vedere atunci când trebuie să îndepărtezi urmele de la banda adezivă de pe diferite suprafețe. 

În concluzie, banda autoadezivă este acel produs care nu trebuie să lipsească din trusa de scule. Acesta este un produs universal care poate rezolva, simplu și convenabil, multe probleme de fixare. Aceste benzi se găsesc într-o varietate de tipuri, fiecare potrivit pentru anumite utilizări complexe sau doar atunci când este necesar doar de un adeziv. 

Dacă încă folosiți cleiuri, lipiciuri sau chiar cuie, ia în considerare banda adezivă.

De asemenea, în magazinul nostru de scule și unelte există o gama variată de benzi adezive, de unde poți alege modelul necesar.

Pe data viitoare, 

Echipa SCULEAZ.RO

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!