'

Afanarea solului. Cum si cand se realizeaza + ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune

Afanarea solului. Cum si cand se realizeaza + ce trebuie sa stii despre aceasta operatiune

Atunci cand ai o gradina, primavara este momentul in care natura se trezeste la viata, in care totul trebuie primenit, iar plantele ajutate sa infloreasca. Una dintre cele mai importante actiuni pe care trebuie sa le faci in gradina, mai ales la inceputul primaverii, este afanarea solului, o operatiune destul de migaloasa, dar cu beneficii numeroase pentru sanatatea plantelor.

Din materialul urmator vei afla cum trebuie facuta afanarea solului, cand trebuie facuta, dar si care sunt beneficiile pe care le aduce in gradina ta.





1. Afanarea solului in gradina. Cum ajuta plantele

Solul sanatos este plin de pori sau chiar mici goluri intre particulele sale. Porii sunt creati de catre natura pentru ca solul sa retina apa, oxigenul si substantele nutritive mult mai usor. In plus, spatiul porilor permite radacinilor plantelor acces usor la nutrientii necesari din sol, astfel incat sa ii poata absorbi in mod adecvat. Aproximativ 50% din alcatuirea solului sanatos sunt particule solide de sol, iar jumatate sunt pungi de aer (sau pori).

Insa, in timp, mai ales pe perioada iernii, atunci cand se depune o patura de zapada consistenta, care batatoreste solul, acesta devine compact. Asadar, este esential ca, mai ales la inceputul primaverii, sa se realizeze afanarea solului pentru ca plantele din gradina sa fie sanatoase si sa isi poata lua toti nutrientii necesari.

Pentru ca afanarea solului sa fie facuta ca la carte, ai nevoie de scule si unelte de gradinarit de cea mai buna calitate, cu care sa poti lucra pamantul bine, sa il poti sapa si marunti, pentru ca acesta sa poata ajuta plantele sa creasca mari, viguroase si sanatoase.

Extrem de importanta in afanarea solului este si alegerea momentului optim. Daca pentru pregatirea unui teren unde urmeaza sa se planteze seminte conteaza doar ca acesta sa nu fie foarte umed (s-ar forma bolovani foarte tari, care s-ar marunti cu greu dupa aceea), atunci cand este vorba de afanarea solului in livada sau intr-o plantatie de vita de vie, este important ca temperatura aerului sa fie in crestere, iar noaptea sa nu mai fie temperaturi negative.





2. Ce trebuie sa stii despre afanarea solului

Daca vrei sa stii mai multe despre afanarea solului, trebuie sa intelegi ca exista mai multe metode de afanare. In plus, exista mai multe criterii dupa care acestea sunt clasificate. Lucrarile primare, secundare si de adancime sunt cele trei categorii in care se imparte aceasta operatiune.

  • Lucrarile primare sunt cele care se realizeaza anual. Acestea constau in ararea sau afanarea solului.
  • Lucrarile secundare. Acestea se realizeaza dupa cele primare si constau in maruntirea mult mai completa a solului.
  • Lucrarile de afanare adanca sau de adancime. Acest tip de lucrare a solului nu trebuie sa fie realizata in fiecare an. Afanarea adanca poate fi facuta la un interval de timp mult mai mare si se foloseste, in general, la lucrarile agricole, pe suprafete mari.

Pentru ca afanarea solului sa fie realizata corespunzator, pamantul trebuie sapat pana la o adancime de 20-35 centimetri. Aceasta adancime de afanare va ajuta ca aerul sa patrunda mai bine, la fel si umezeala si nutrientii.

Astfel, abia dupa afanarea solului (si, daca iti doresti, a fertilizarii cu ingrasaminte a acestuia), se pot planta diversele legume in gradina.

Afanarea solului se poate face manual, cu echipamente potrivite, sau automat, cu tot felul de masinarii care fac acest lucru, insa, pentru a pune in functiune utilajele agricole de afanare, precum motosapele sau motocultoarele, trebuie sa ai o suprafata mare de teren, unde acestea pot intra si rezolva problema mai rapid decat cu echipamente manuale.

Asadar, pentru ca plantele din gradina ta (atat pomii, cat si legumele, florile sau arbustii) sa se bucure de sanatate si sa poata sa isi extraga din pamant atat nutrientii necesari, cat si apa sau oxigenul, solul trebuie sa fie afanat periodic.

Afanarea solului este una dintre cele mai importante operatiuni agricole pe care trebuie sa le faci primavara, asadar fa-ti timp si achizitioneaza-ti uneltele potrivite pentru ca totul sa fie facut perfect, iar plantele din gradina ta sa se bucure de o primavara minunata.

Sursa foto: Pexels.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!