'

Ce este nivela? Tipuri de nivele disponibile pe piață

Ce este nivela? Tipuri de nivele disponibile pe piață

Instrumentul de bază al oricărui meseriaș sau constructor profesionist este: nivela. Acuratețea și exactitatea sunt elementele cheie a lucrărilor de construcție și finisare. Toți cei care au făcut reparații cu ” propriile mâini” știu ce înseamnă acest lucru. 

De exemplu, atunci când trebuie să pui tapet, iar peretele nu este drept, vei observa cu ochiul liber că fâșiile nu vor fi uniforme, chiar dacă tu le-ai pus corect. Ce trebuie să faci în acest caz? Dacă timpul și resursele îți permit, este indicat să îndrepți peretele, după care să așezi din nou tapetul.

Acesta este doar unul dintre sutele de cazuri în care ai nevoie de nivelă.

Ce este nivela?

Nivela - este un instrument special de verificare directă, conceput pentru a stabili și alinia pe aceeași înălțime sau linie poziția obiectelor. 

Acest dispozitiv este necesar la nivelarea pereților, tavanelor, podelelor, fundațiilor, la așezarea plăcilor ( gresie sau faianță, precum și la alte tipuri de lucrări de construcție sau amenajare (poliță sau tablou etc). Chiar și instalarea aparatelor de uz casnic sau montarea țevilor este imposibilă fără acest instrument.

Dar apare adesea întrebarea - ”Ce tipuri de nivele găsim pe piață și care este cea mai potrivită pentru mine?”

În acest articol, vom enumera tipurile de nivele disponibile în magazinul nostru și vom puncta câteva caracteristici ale acestora.

 

5 tipri de nivele disponibile pe piață

Nivelele sunt de mai multe tipuri și diferă atât ca formă cât și ca principiu de funcționare.  

  1. NIVELĂ CU BULĂ

Sub formă dreptunghiulară, acest tip de nivelă are în interiorul ei un boloboc, până la trei boloboace, care conțin alcool și o bulă de aer.

Acest tip de nivelă este cel mai accesibil și des întâlnit deoarece se poate utiliza atât de profesioniști cât și pentru uz casnic.

Capacitățile de nivel depind de numărul de boloboace dintr-un dispozitiv:

  • un boloboc -  este folosit doar pentru suprafețe orizontale sau numai pentru suprafețe verticale;

  • două boloboace - se poate folosi pentru a verifica poziția obiectelor pe orizontală și verticală;

  • trei boloboace -  are capacitatea de a face verificări pe orizontală, verticală și înclinat.

 

De reținut: Nivela cu bulă  este ușor de utilizat, precizia fiind dată de bula de aer din interiorul bolobocului. Dacă suprafața pe care este așezată este dreaptă, bula se află în mijlocul bolobocului.

  1.  NIVELĂ DIGITALĂ CU AFIȘAJ LCD

  Acest tip de nivelă este recomandată meseriașilor și profesioniștii din domeniu dar poate fi folosită și pentru uz casnic. 



Nivela digitală este foarte comodă și ușor de utilizat. Un beneficiu major al acestui dispozitiv este, afișajul LCD cu iluminare de fundal, astfel, poate fi folosit în întuneric sau în condiții de iluminare precară.

Deasemenea, măsurarea exactă poate fi însoțită de un efect sonor: cu cât suntem mai aproape de planul orizontal, cu atât bipul sonor devine mai rapid; în cazul atingerii pozitiei orizontale, semnalul sonor devine continuu.

  1. NIVELĂ CU APĂ sau FURTUN DE NIVEL

Un instrument simplu și precis, pentru determinarea nivelului la distanțe lungi. Se folosește cu precădere: în construcții, lucrări de zidărie sau lucrări de împământare etc.

Acest tip de nivelă este format din două tuburi transparente gradate, interconectate printr-un furtun flexibil. Pentru a efectua măsurători corecte cu acest furtun de nivel este nevoie de două persoane.

                                           

Nivela cu apă se bazează pe principiul vaselor comunicante. 

Prin urmare, atunci când folosiți acest instrument, este important să vă asigurați că nu pătrunde aer în tub și nu există îndoituri sau noduri ale furtunului. Vezi aici cum se utilizează această nivelă.

  1. NIVELĂ ARTICULATĂ

Acest nivelă are o formă specială și este folosită  în locurile precum: colțuri, țevi de apă, țevi de gaz, coloane, etc.

 

  1. NIVELA CU LASER 

Acest tip de instrument de construcții este mai modern și mai precis decât cele descrise mai sus. Dotat cu diverse soluții tehnologice electronice, permite măsurători în diverse planuri cu o precizie maximă.

Până în prezent, aceasta nivelă este cel mai convenabil și precis dispozitiv de verificare și măsurare, care îți permite să construiești în mod precis și eficient linii în diferite planuri. Nivelele laser pot fi montate pe trepiede, magneți, tije glisante sau pe suporturi speciale. 

 

Această nivelă laser poate fi utilizată atât în interior cât și în exterior.

De obicei, nivelele cu laser dispun de suport cu ajutorul căruia puteți monta dispozitivul stabil în timp ce efectuați activitățile necesare: marcare, găurire, montare etc.

Am enumerat mai sus cele mai utilizate tipuri de nivele. 

Concluzionând, dacă ai nevoie de o nivelă pentru uz casnic ( să montezi un raft pe perete, să așezi mașina de spălat sau un frigider)  o nivelă cu bulă este o alegere la îndemână și mai puțin costisitoare. 

Pentru profesioniști, după cum ți-ai dat seama din articolul nostru, se recomandă nivela cu laser pentru mai multă ușurință în utilizare și precizie.

 

Pe data viitoare, 

Echipa SCULEAZ.RO

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!