'

Metode de tencuit pentru a realiza o constructie durabila si placuta din punct de vedere estetic

Metode de tencuit pentru a realiza o constructie durabila si placuta din punct de vedere estetic

Cu siguranta iti doresti ca locuinta ta sa ofere o atmosfera placuta si sa fie admirata de toti invitatii. De aceea, in timpul procesului de reamenajare, este important sa fii atent si la aspectul peretilor si al tavanului. Din articolul urmator vei afla care sunt metodele de tencuit care finiseaza, protejeaza si decoreaza peretii atat in interior, cat si in exterior!

1. Tencuiala, metode si tehnici – informatii generale

In constructia casei, tencuiala are un rol deosebit de important, deoarece asigura finisarea peretilor pentru eliminarea denivelarilor existente si pentru a asigura durabilitate in fata intemperiilor vremii si a variatiilor de temperatura dintre anotimpuri.

Pentru a realiza o tencuiala corecta, este necesar sa fii informat in ceea ce priveste metodele si tipurile de tencuiala existente.

1.1 Metode de tencuit

Atat in interiorul, cat si in exteriorul casei, tencuiala are multiple beneficii: nu numai ca ofera un aspect estetic placut, dar si igienizeaza si protejeaza casa, iar in timp dezvolta o rezistenta ridicata la fisuri. In plus, ajuta la realizarea izolatiei termice. Asadar, obtii camere curate, igienizate si calduroase chiar si in timpul iernii.
Cele 2 metode principale de tencuit sunt urmatoarele:
1. Tencuiala cu aplicare manuala
Tencuiala cu aplicare manuala - sculeaz.ro

Folosita destul de des in timpul constructiei casei si a amenajarii ei, tencuiala cu aplicare manuala presupune indemanare si dexteritate, pentru a obtine pereti cat mai netezi, pe care se vor aplica, mai apoi, vopseaua ori tapetul. Pentru a realiza o tencuiala manuala eficienta, este bine sa urmezi anumite recomandari. In acest sens:
-> ai grija sa nu existe gauri in zid inainte de tencuit;
-> zidul trebuie sa fie curat, altminteri impuritatile scad rezistenta tencuielii de-a lungul timpului;
->pentru peretii din exterior se va aplica un strat de alta grosime, fata de peretii din interior.

Aceste sfaturi te ajuta sa obtii o suprafata neteda la sfarsitului procesului de aplicare a tencuielii. Insa, nu uita ca exista anumite diferente legate de grosimea stratului, atunci cand aplici manual tencuiala in interior sau in exterior. Asadar, in cazul grosimii stratului aplicat pe ziduri:
-> la interior trebuie sa aiba intre 1-2 centimetri (intr-un singur strat);
-> la exterior trebuie sa aiba in jur de 2 centimetri (in doua straturi).

2. Tencuiala cu aplicare mecanizata
Tencuiala cu aplicare mecanizata - sculeaz.ro

Potrivita atat pentru peretii interiori, cat si pentru cei exteriori, tencuiala cu aplicare mecanizata ajuta la netezirea unor suprafete de dimensiuni mari intr-un timp mai scurt, cu ajutorul unei masini automate. In acest sens, creste eficienta constructiei din punctul de vedere al costurilor. Cu toate acestea, in timp, tencuiala mecanizata este mai predispusa la formarea de crapaturi, fiind necesar un tratament special pentru intarirea tencuielii.

La fel ca in cazul tencuielii cu aplicare manuala, trebuie sa fii atent la grosimea stratului pe care urmeaza sa il aplici. Astfel, grosimea stratului aplicat pe ziduri:
-> la interior trebuie sa aiba in jur de 2 centimetri;
-> la exterior trebuie sa aiba in jur de 2,5 centimetri.

1.2 Tipuri de tencuiala

In functie de amplasamentul zidurilor care urmeaza a fi tencuite, exista diferite tipuri de tencuiala:
-> pe baza de ciment, fiind una dintre cele mai potrivite alegeri pentru peretii exteriori expusi la umiditate, si care sunt afectati de actiunea ploii si a vantului;
-> pe baza de mortar, care este un amestec format din nisip, apa si var, la care se poate adauga ipsos sau ciment. Are o rezistenta mare in timp, insa atunci cand il aplici se usuca foarte repede, asa ca nu ai la dispozitie foarte mult timp pentru a-l netezi;
-> pe baza de ipsos. Aceasta tencuiala este usor de pregatit, are proprietati crescute ignifuge si de termoizolare si se aplica numai pe peretii din interior, nu si pe cei exteriori;
-> decorativa sau fina, pe care o poti lua gata preparata si realizezi diferite structuri ornamentale si finisaje deosebite.
Tencuiala decorativa - sculeaz.ro
De obicei, tencuiala manuala se realizeaza pe baza de mortar, ciment sau ipsos, in timp ce tencuiala automatizata se realizeaza pe baza de ciment sau ipsos.

2. Tehnici de tencuit in timpul unei reamenajari – sfaturi esentiale

Tencuirea peretilor in timpul unei reamenajari - informatii esentiale - sculeaz.ro
Pentru a tencui corect peretii, este esential sa urmezi o lista cu pasi care te vor ajuta sa obtii rezultatul dorit! Asadar, nu uita sa folosesti accesorii de tencuit care iti vor simplifica munca, dar si sa tii cont de urmatoarele indicatii pentru fiecare etapa a procesului de tencuire.

Pentru pregatirea peretilor:
-> indeparteaza toate obiectele din camera si scoate siguranta. Daca exista intrerupatoare si prize care nu pot fi scoase, protejeaza-le cu o banda de mascare;
-> masoara peretii si tavanul pentru a calcula necesarul de materiale;
-> in cazul in care exista tapet, razuieste-l cu ajutorul unui spaclu.

Pentru aplicarea profilurilor pentru tencuiala:
-> foloseste nivele si dreptare si noteaza pozitia profilurilor, lasand un spatiu de 30 de centimetri fata de margini;
-> nu uita sa aplici profiluri de colt la ferestre, care vor ajuta la tencuirea peretilor in zonele mai greu accesibile;
-> daca vrei sa tencuiesti si tavanul, atunci pentru a evita formarea unor fisuri de tensiune intre tavan si perete, lipeste in jurul tavanului o banda autoadeziva de tencuiala.
Aplicarea profilurilor de tencuiala - sculeaz.ro

Pentru aplicarea tencuielii:
-> aplica tencuiala de jos in sus, cu mistria;
-> niveleaza tencuiala tot de jos in sus, cu dreptarul, iar daca ai probleme cu nivelarea marginilor, foloseste spatule si spacluri, in timp ce pentru colturi poti folosi mistria;
-> daca aplici o tencuiala colorata, pastreaza pulbere in cazul in care trebuie sa faci mai tarziu o reparatie rapida;
-> nu uita, de asemenea, sa folosesti echipamente de protectie, in timpul intregului proces de tencuire.
Metode de tencuire - sculeaz.ro
In concluzie, pentru a obtine, in urma tencuielii, pereti curati si rezistenti la umiditate si mucegai, asigura-te ca folosesti tipul potrivit de tencuiala pentru a te bucura de cele mai bune rezultate!

Sursa foto: Shutterstock.com. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!