Suruburile sunt cele mai utilizate piese de asamblare. Ele sunt folosite peste tot, de la industria auto pana la decoratiunile interioare. Un aspect interesant este ca, desi au aparut inca din secolul XIX, fabricarea lor nu este inca standardizata, prin urmare exista extrem de multe modele, fiecare cu specificitatile sale. Deoarece ele sunt atat de prezente in viata de zi cu zi, fiind practic indispensabile, este bine sa te documentezi despre tipurile de suruburi existente pentru a face alegerea potrivita cand vei avea nevoie.
Afla aici cum sunt clasificate suruburile si cum sa le alegi corect.
1. Clasificarea suruburilor
Aceste piese pot fi clasificate in functie de forma fantei, dupa functionalitate si dupa forma capului. Gasesti aici clasificarea detaliata dupa aceste criterii.
1.1. Tipuri de suruburi
Suruburile nu lipsesc niciodata dintre sculele de mana pe care le are un profesionist, insa acestea ar trebui sa fie prezente si in gospodaria ta, deoarece au o multime de aplicatii. In general, ele sunt confectionate din metal, cel mai des fiind folosit otelul, si pot avea filet cu pas normal sau fin. Alte materiale folosite sunt plasticul si lemnul. Otelul inoxidabil este de preferat la proiectele exterioare datorita rezistentei sale in timp. Un surub din otel inoxidabil nu se va deteriora din cauza ploii sau a vantului.
Dupa forma fantei, distingem urmatoarele tipuri de suruburi:
-
cu cap cruce: inventate la începutul secolului XX, pentru a preveni alunecarea surubelnitei; au avantajul de a putea fi folosite si cu o surubelnita electrica
-
cu fanta dreapta: cresc forta de torsiune si pot si folosite cu succes la montaje
De asemenea, suruburile sunt clasificate si dupa functionalitate: de fixare, de reglare, pentru imbinari sau masurare, autofiletante. Este bine sa citesti mereu indicatiile care vin cu produsul cumparat. Chiar daca il vei folosi doar in propria casa, trebuie sa te asiguri ca proiectul tau va fi rezistent si nu va reprezenta un pericol.
1.2. Clasificarea suruburilor dupa forma capului
Capul surubului poate fi o forma geometrica:
-
patrat: simplu, mic, excentric
-
hexagonal
-
cilindric: striat, crestat, cu locas cruciform sau hexagonal
De asemenea, exista suruburi cu cap bombat, inecat sau semiinecat. Un alt model este cel cu ochi. In acelasi timp insa, exista atat suruburi fara cap (stifturi filetate), cat si cu doua capete.
O alta categorie sunt cele cu cap special care poate fi:-
triunghiular
-
dreptunghiular
-
conic
-
cu piulita elicoidala
-
trompeta
-
fluture
2. Cum sa alegi suruburile potrivite
O data stabilita clasificarea suruburilor, este timpul sa afli care sunt aspectele pe care trebuie sa le ai in vedere cand alegi o astfel de piesa de asamblare.
In primul rand, e bine sa stii ca cel mai des este folosit surubul cu cap hexagonal, deoarece poate fi usor de manevrat si are un pret mic. Cu siguranta vei regasi acest model chiar si in trusa de scule profesionale auto a mecanicului tau.
Suruburile se aleg dupa scopul in care vor fi folosite. Atunci cand incepi o amenajare, echipeaza-te cu un set care sa contina si piulite, deoarece cu siguranta nu vei avea nevoie de un singur tip. De asemenea, alege surubul si in functie de material, iar atunci cand vrei sa faci o imbinare mixta, alege piesa potrivita pentru materialul ce se afla la baza, deoarece in el va fi introdusa cea mai mare parte din surub. Un surub cu cap inecat este potrivit in cazul in care nu vrei sa se vada imbinarea. Pentru metal, este recomandat a se folosi unul cu cap cilindric.
Ia in calcul si lungimea. Surubul nu trebuie sa iasa din material, el nu trebuie sa se vada pe partea cealalta. Totodata, foloseste mereu surubelnita potrivita, fie ea manuala sau electrica, pentru a nu deteriora piesa si a-l putea roti cu usurinta. Indiferent de suruburile folosite, este necesar sa folosesti echipament de protectie corespunzator, pentru a fi tot timpul in siguranta si a evita accidentele.
Atunci cand vei incepe urmatorul tau proiect iti va fi usor sa achizitionezi suruburile de care ai nevoie, acum ca ai aflat care sunt principalele categorii si stii detalii importante despre fiecare.
Sursa foto: Shutterstock.com