'

Zdrobirea strugurilor pentru vin: ce sa NU faci pentru a obtine un vin gustos

Zdrobirea strugurilor pentru vin: ce sa NU faci pentru a obtine un vin gustos

Vinul este una dintre cele mai iubite bauturi, fie ca este servita la ocazii speciale, fie ca este servita doar pentru gust, fara celebrarea unui eveniment special. Vinul din recolta personala sau vinul de tara poate fi chiar mai gustos decat cele din comert, iar avantajul este ca poti alege soiul de struguri preferat. De asemenea, afacerile cu vin romanesc au inflorit in ultimii ani, iar din ce in ce mai multi antreprenori aleg sa intre in domeniul vinificatiei.

Daca iti doresti sa prepari vin de tara pentru a-l savura cu prietenii si familia sau sa incepi un business cu vin din recolta proprie, iata ce trebuie sa stii despre zdrobirea strugurilor, un pas important al prepararii vinului. 

1. Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor: un pas esential in prepararea vinului

Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor: un pas esential in prepararea vinului - sculeaz.ro

Desciorchinarea strugurilor este un alt pas esential in prepararea vinului. Astfel, desciorchinarea are loc inainte de zdrobire. Tu alegi daca doresti sa scoti ciorchinii strugurilor in prepararea vinului, in functie de gustul si tipul de vin pe care vrei sa le obtii.

Asadar, desciorchinarea este un pas important, insa, nu pentru a fi realizat neaparat, ci pentru a fi luat in considerare, alegerea fiind a ta, daca doresti sa incluzi ciorchinii sau nu. In general, pentru vinurile rosii, ciorchinii se pastreaza de catre foarte multi producatori, in timp ce pentru vinurile albe, acestia sunt indepartati.

Dupa ce decizi daca vei pastra ciorchinii sau nu, urmeaza pasul zdrobirii strugurilor. Aceasta este prima etapa in transformarea efectiva a fructelor in vin, pentru ca sucul, pulpa si semintele acestora sa se amestece cu pielea si/sau ciorchinii. Dupa aceea, urmeaza presarea strugurilor, un pas complet diferit de zdrobire si care nu trebuie confundat cu aceasta.

Exista mai multe moduri prin care poti alege sa zdrobesti strugurii, insa, totul depinde de cantitatea de vin pe care o prepari, daca il vei consuma in familie sau intentionezi sa il comercializezi, dar si de bugetul pe care il ai la dispozitie. De la metode profesionale, pana la metode pentru care nu ai nevoie de instrumente speciale, descopera informatii pretioase mai jos.

2. Cum se zdrobesc strugurii si ce sa NU faci pentru a obtine un vin gustos

Cum se zdrobesc strugurii si ce sa NU faci pentru a obtine un vin gustos - sculeaz.ro

De-a lungul timpului, au aparut mai multe metode de zdrobire a strugurilor, unele cu rezultate excelente si altele cu rezultate mai putin bune. Afla cum se zdrobesc strugurii si ce sa NU faci pentru a obtine un vin bun:

-> Zdrobirea manuala. Desi poate parea imposibil, strugurii se pot zdrobi manual, imitand miscarea unei prese, insa, numai pentru loturi mici si foarte mici de vin. Nu uita sa folosesti manusi, iar daca iti doresti un vin rosu gustos, poti elimina ciorchinii dupa zdrobire. Nu folosi zdrobirea manuala pentru vin alb daca nu doresti sau nu ai rabdarea sa elimini ciorchinii.

-> Zdrobirea cu picioarele. Zdrobirea cu picioare este o metoda folosita de zeci de ani, dar care, in prezent, nu mai este foarte populara. De ce? Eliminarea ciorchinilor nu se poate face atunci cand zdrobesti strugurii cu picioarele, ceea ce inseamna un vin rosu prea acid. Nu folosi metoda zdrobirii cu picioarele decat in cazul in care nu ai la dispozitie o alternativa.

-> Zdrobitorul de struguri manual. In categoria utilaje pentru casa si gradina vei intalni o multime de produse utile pentru a zdrobi strugurii manual. Acestea sunt produse pentru vinificatie special destinate pentru a zdrobi fructele in prepararea vinului. Tot ce trebuie sa faci este sa pui fructele in cuva si sa folosesti manivela pentru a incepe procesul de zdrobire. Acestea au avantajul de a fi usor de folosit si de a avea preturi prietenoase, insa, va fi nevoie de implicarea ta pentru a invarti constant manivela.

-> Zdrobitorul de struguri electric. Printre scule si unelte de gradinarit vei gasi si modele de zdrobitor de struguri electric. Acesta este un utilaj profesionist si te poate ajuta sa obtii un vin gustos fara sa fie nevoie sa te chinui. Totusi, nu opta pentru un zdrobitor electric daca nu prepari cantitati mari de vin sau daca nu te pasioneaza procesul de preparare a vinului.

Zdrobirea strugurilor este un pas peste care nu poti sari in prepararea vinului, insa, exista o multime de metode prin care o poti face. De la zdrobirea manuala, pana zdrobitorul de struguri, alege intotdeauna varianta care se potriveste nevoilor tale.
Sursa foto: Pexels.com 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!