'

Masca de sudura si secretele ei

Masca de sudura si secretele ei

Lucrările de sudură sunt asociate cu factori periculoși pentru oameni: lumina orbitoră a arcului de sudură, emisia spectrului infraroșu și ultraviolet, metalul fierbinte și impuritățile toxice. Respectarea reglementărilor de siguranță nu este o simplă formalitate, ci o necesitate vitală.

Sudarea este procedeul tehnologic de realizare a îmbinărilor nedemontabile a unor componente metalice sau nemetalice. Masca de sudură reprezintă unul dintre cele mai importante echipamente pentru protecția muncii, în domeniul sudurii.

Este bine de stiut faptul ca expunerea sudorului, pe o perioada mai lunga de timp, la razele UV poate duce la grave afectiuni oculare si chiar la orbire.

De aceea, este indicat sa se foloseasca o masca de sudura potrivita pentru lucrarile executate. Produsul trebuie sa fie conform standardelor in vigoare – ANSI Z87.1 – 2003, care certifica faptul ca masca este testata si protejeaza in mod corespunzator.

De regula pe piata exista doua tipuri de filtre pe care mastile de sudura le au: cu lentile pasive sau cu display cu cristale lichide.

În funcție de frecvența cu care sudezi și de durata de timp, poți alege o mască tradițională cu filtre pasive sau o mască de sudură cu display cu cristale lichide (filtrul se închide la culoare în mod automat atunci când se produce arcul de sudură). Măștile de sudură standard sunt echipate, de obicei, cu filtre pasive. Aceste filtre oferă protecție împotriva razelor UV și infraroșii, dar oferă același nivel de protecție, indiferent de intensitatea arcului electric.



Un indicator important al performanței și calității filtrului automat de lumină. Se compune din 4 posturi:

1. Clasa optică în sine (caracterizează claritatea imaginii, clasa 1 nu înseamnă nici o distorsionare a obiectelor).

2. Imprastierea luminii (caracterizeaza transparenta filtrului de lumina).

3. Homogenitatea (caracterizează înnegrirea filtrului).

4. Gradul de întunecare unghiular (caracterizează dependența gradului de întunecare pe unghiul de vizualizare).

Diferenta intre mastile de sudura tin de tehnologia implementata iar pe piata vei gasi doua tipuri de masti: conventionala si electronica. In cazul in care ai nevoie de o masca de sudura simpla, pentru lucrari rapide, o masca clasica cu lentile pasive este suficienta. Aceste lentile sunt bucati de sticla tratate cu un invelis special, al carui opacitate este pe o scara de la 1 la 10. Acest invelis filtreaza radiaiile UV si infrarosii iar tu vei distinge prin sticla doar arcul electric cand se formeaza.

In cazul in care optezi pentru o masca de sudura mai performanta, poti alege o masca de sudura automata. Aceasta are optiuni de control a sensibilitatii intensitatii luminoase, control de filtru cu delay, numar de senzori sau timpul de reactie. In cazul acestuia din urma, o masca de sudura potrivita pentru incepatori este cea care modifica opacitatea la 1/3600s, dar in mediul industrial una al carui senzor sa modifice opacitatea in 1/20000s este necesara.

Cele mai bune masti de sudura au o greutate de aproximativ 500 de grame, in cazul modelelor clasice, insa produsele mai complexe pot ajunge la 900 – 1000 de grame.

Alimentarea poate fi pe baza de energie solara sau de baterii si constituie un aspect discutat in situatiile cand cauti o masca de sudura cu cristale lichide la un pret bun. Daca stii ca nu uiti niciodata sa iti refaci rezerva de baterii, nu te opreste nimic sa alegi un model pe masura. Consumul de energie poate fi destul de mare in acest caz, deci va trebui sa schimbi relativ des sursa de energie. Daca nu vrei sa ai mereu aceasta grija, opteaza pentru o varianta cu mini-panou solar si acumulator inclus Li-Ion. Singurele inconveniente la aceasta tehnologie sunt costul mai mare si riscul de a ramane fara energie in acumulator chiar in momentele cand ai nevoie sa sudezi, in ciuda faptului ca masca se alimenteaza practic de la flama sudurii.

Opacitatea lentilei face referire la densitatea filtrului din lentila mastii. Valoarea considerata standard pentru sudura majoritatii materialelor este de 10DIN. Daca pentru lucrarile cu amperaj moderat sau scazut o astfel de lentila este suficienta. In cazul in care vei folosi un amperaj ridicat la sudura, o masca cu lentile cu o opacitate de 11DIN este mai indicata.

In cazul mastilor cu cristale lichide, opacitatea se adjusteaza intre 3 si 13 in functie de intensitatea arcului. Astfel ca la valori de pana la 160A vei folosi lentila la opacitate 8, iar pentru tot ce depaseste aceasta valoare vei utiliza opacitatea 10 sau mai mare.

Timpul de reacție se referă la timpul de întunecare, respectiv la intervalul de timp în care lentila trece din starea naturală la o nuanță suficient de întunecată pentru a te proteja împotriva arcului electric. Din nou, dacă sudura este o activitate constantă pentru tine, pe întreg parcursul zilei, și acest timp de reacție este un factor important pe care trebuie să îl ai în vedere.
Rolul măștii de sudură este de a te proteja împotriva razelor ultraviolete și infraroșii, a stropilor de zgură fierbinte, dar și împotriva riscurilor care provin din căldura emanată. Mulți profesioniști descoperă că, de cele mai multe ori, o cască mai scumpă înseamnă și o protecție mai bună fiind, în același timp, o investiție pe termen lung.#

In cazul mastilor cu cristale lichide, opacitatea poate fi variabila si este cuprinsa intre 3 si 13 DIN. Astfel, spre exemplu, daca utilizezi un arc electric de intensitate 60 A, atunci opacitatea minima este de 7.

La o valoare de pana la 160A, se va folosi o lentila cu opacitate de 8 DIN, iar peste aceasta valoare a intensitatii se trece la opacitate de 10 sau 11.


Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!