Un polizor unghiular de calitate nu trebuie sa lipseasca sub nici o forma din trusa de scule a unui barbat, iar asta deoarece el poate fi folosit intr-un numar destul de mare de situatii prin gospodarie, mai ales daca acesta este genul de barbat caruia ii place sa mai mestereasca una alta.
Ai de inlocuit faianta ori gresia din baie sau bucatarie? Trebuie sa tai niste tevi, o grinda sau chiar sa tai din beton? Sau poate vrei sa prelucrezi lemnul. In toate aceste situatii, un polizor de mana se va dovedi mai mult decat util. La fel de bun este acesta si atunci cand vrem sa slefuim diferite materiale sau suprafete. Iata asadar un numar foarte mare de situatii in care ne putem folosi de un astfel de aparat.
Polizoarele unghiulare sunt acelea care se pot manevra direct din mână și se pot utiliza în orice situație, pe când cele de banc, se pot utiliza doar fix, pe bancul de lucru. Avantajul polizoarelor unghiulare constă în faptul că acestea pot utiliza mai multe tipuri de pânze, având sistem de fixare simplu și rapid a acestora. În principla, azi am să scriu despre cum alegi cel mai bun polizor unghiular, iar pe viitor am să scriu și despre cele cu banc de lucru. Un astfel de aparat se dovedește una din cele mai practice unelte de mână întrucât poate tăia aproape orice material și poate fi folosit și pentru a șlefui metal sau alte suprafețe.
Principiul de functionare are la baza motorul electric care pune in miscare discul abraziv sau de diamant aflat in dotarea flexului. In functie de puterea motorului, se pot taia sau slefui materiale precum piatra, metal si altele.
Fie ca achizitionezi un polizor unghiular hobby, profesional sau semiprofesional, e intotdeauna recomandat sa stii ce cumperi, avand garantia ca ai cheltuit banii intr-un mod inspirat. Cand cauti preturi mici, va trebui sa-l comanzi online, iar pe langa asta, e necesar si sa te documentezi putin ca sa ai certitudinea calitatii.
Dimensiunea polizoarelor este determinată de disc nu de lungimea totală a uneltei. Polizoare de dimensiuni mai mari folosesc discuri abrazive mari, ceea ce le face ideale pentru lucrări mari. Profesioniștii aleg polizoarele mai mari, deoarece lucrează rapid la locuri de muncă grele.
- Daca vrei sa achizitionezi un flex, pe care sa il utilizezi doar ocazional si care sa fie portabil, este recomandat sa alegi unul fara fir, alimentat cu baterii Li-Ion. Acesta va lucra independent, dar nu va oferi cel mai inalt nivel de putere.
- In schimb, daca mereu ai cate ceva de facut cu ajutorul unui flex, este indicat sa optezi pentru un produs cu alimentare la priza. Acestea sunt mai puternice, avand capacitatea de a ascuti suprafete, de a le slefui, de a realiza sectiuni de diverse dimensiuni si chiar de a elimina rugina.
- Daca lucrezi la un nivel semi-profesional, atunci cel mai bine este sa optezi pentru un model cu o putere cuprinsa intre 1000 si 1500 W, acesta fiind mai mult decat suficient pentru operatiunile de baza, precum taierea unor tevi metalice (nu foarte groase), taierea gresiei si asa mai departe.
In cazul in care lucrezi in constructii si amenajari interioare sau daca pur si simplu ai nevoie de un flex profesional, atunci atentia ta se va indrepta catre un model cu o putere de peste 2000 W.
- Discul se poate găsi în cel puțin patru dimensiuni standard: 115mm, 125mm, 180mm și 230mm. Vei alege un aparat care să permită atașarea unui disc mai mare sau mai mic, în funcție de operațiunile pe care vrei să le execuți cu flexul.
Un disc de dimensiune mică, adică de 115mm, este potrivit pentru a tăia obiecte subțiri, cum ar fi gresie și faianță, dar și țevi cu un diametru maxim de 30-35mm. Un astfel de disc este mai degrabă potrivit pentru șlefuit însă, deoarece deși se comportă bine și la tăiat, îți va lua mai mult timp să îl folosești astfel.
- In ceea ce priveste rotatia, este recomandat sa alegem un produs la care sa ni se ofere posibilitatea de a seta rotatia de care avem nevoie. Rotatia este, totodata, influentata si de marimea discului pe care o vei folosi, stiut fiind faptul ca cele de 230 mm nu se recomanda a fi folosite cu viteze care sa sara de 10.000 rotatii pe minut, de aceea trebuie avut in vedere acest lucru in momentul in care se cumpara un astfel de produs. In mod normal, un polizor unghiular bun va avea o viteza de rotatie de 11 -12.000 rpm, ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient intr-un numar foarte mare de scenarii.
- Fiabilitatea: tinand cont ca, accidentele provocate de acest tip de dispozitiv sunt cele mai frecvente, dar si cele mai grave, te vei asigura ca flexul e echipat cu: maner cu prindere ergonomica si grip cu aderenta mare, maner secundar de control, pentru dirijarea cu a doua mana, aparatoare de protectie solida, atasata discului.
- Pentru uz casnic, este indicat sa optezi pentru flexuri cu turatii de pana la 10.000 RPM, cele de 5000 RPM reprezentand valoarea standard recomandata. Astfel, vei beneficia de performanta necesara in astfel de situatii si vei putea utiliza flexul in conditii de siguranta acasa.
- In ceea ce priveste ingrijirea aparatului, recomandam verificarea pinioanelor de cel putin doua ori pe an si ungerea acestora cu vaselina. Daca acestea raman fara vaselina, pinioanele se vor toci, iar polizorul unghiular se va strica. Pe timpul verii de exemplu, atunci cand sunt temperaturi ridicate, vaselina se poate inmuia, aceasta fiind aruncata pe peretii carcasei.
In cazul in care folositi polizorul unghiular la taierea pietrei, dupa utilizare aparatul va fi suflat cu aer, in special la contactele electrice si la gurile de aerisire.