'

Taierea pomilor fructiferi primavara - Sfaturi ingenioase cu privire la toaletarea copacilor tai! Ce greseli trebuie neaparat evitate?

Taierea pomilor fructiferi primavara - Sfaturi ingenioase cu privire la toaletarea copacilor tai! Ce greseli trebuie neaparat evitate?

Primavara reprezinta unul dintre cele mai iubite si asteptate anotimpuri, fiind momentul cel mai vesel din an. Toata natura revine la viata, pasarile incep din nou sa isi faca simtita prezenta, iar copacii si florile sunt din nou personajele principale ale unui tablou de poveste. Primavara este momentul oportun pentru toaletarea arborilor, astfel ca acestia intra din nou in atentia posesorilor de livezi, ce doresc sa se asigure intotdeauna ca au copaci sanatosi si bine ingrijiti. Se spune ca orice exista pe Pamant are posibilitatea de a simti, astfel ca daca ai constant grija de pomii tai fructiferi, ii cureti regulat si ii ingrijesti corespunzator, acestia iti vor da roade perfecte. Pentru a te putea asigura ca pomii tai beneficieaza de cele mai bune ingrijiri, trebuie sa te ocupi indeaproape de taierea lor.





1. De ce se realizeaza primavara toaletarea pomilor fructiferi?

Primavara reprezinta anotimpul perfect in care te poti ocupa corespunzator de gradina sau de livada ta. Cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le faci astfel incat arborii tai sa fie la capacitate maxima sunt curatarea si taierea lor, operatiuni ce mai poarta numele de toaletare. Indiferent de dimensiunea livezii tale, este necesar sa iti faci timp la inceputul primaverii pentru a realiza aceasta toaletare. Acesta este momentul oportun, intrucat pomii au trecut peste perioada rece, de iarna si inghet si nu au apucat inca sa rodeasca. Specialistii recomanda taierea pomilor fructiferi in prima jumatate a lunii martie, astfel incat vremea sa fie de partea ta. Daca totusi observi ca afara inca nu sunt temperaturi prietenoase, mai amana putin aceasta operatiune, intrucat arborii sunt extrem de sensibili in fata gerului, iar toaletarea precoce iti poate distruge intreaga gradina.





2. Taierea pomilor fructiferi primavara in functie de tipul copacului

Fiecare om care detine o gradina sau o livada cu pomi fructiferi, trece la un moment dat printr-o confuzie cu privire la perioada oportuna de taiere si curatare a pomilor fructiferi. Chiar daca nu pare un aspect prea important, este poate cel mai necesar lucru pe care trebuie sa il inveti cu privire la ingrijirea livezii tale, astfel ca trebuie sa te documentezi despre perioada potrivita de taiere a fiecarui tip de copac. Este recomandat sa fie taiati lastarii cei mai batrani, astfel incat sa se poata regenera corespunzator restul livezii. In felul acesta, toate substantele nutritive se vor revarsa in sol, iar lastarii tineri pot sa se dezvolte armonios si sanatos. In cazul in care detii o gradina cu un singur tip de copac, munca ta este una mult mai usoara, intrucat ingrijirea o vei face o singura data pe an. De asemenea, daca ai norocul sa ai in gradina copaci diferiti, dar care sa infloreasca in aceeasi perioada a anului, trebuie sa fii atent doar la uneltele si sculele pe care le vei folosi pentru toaletarea pomilor. In caz contrar, risti sa deteriorezi arborii, intrucat ingrijirea se face diferit de la un pom la altul.






2.1. Taierea prunilor primavara

Prunii sunt considerati a fi unii destul de pretentiosi in ceea ce priveste ingriirea lor, intrucat, daca nu li se acorda atentia necesara, se pot usca. Acestia trebuie toaletati putin diferit fata de alti arbori fructiferi, astfel ca trebuie sa fii la curent cu metodele corecte care sa te ajute sa duci la bun sfarsit acest proces. De asemenea, ai neaparat nevoie si de uneltele si ustensilele necesare, pentru a rezolva aceasta situatie. Prunele sunt unele dintre cele mai delicioase fructe, fie ca sunt consumate ca atare, fie ca se utilizeaza pentru diferite preparate culinare sau bauturi, astfel ca trebuie sa te asiguri ca pomii tai dau roade bogate an de an. Pentru a face acest lucru, documenteaza-te cu privire la momentul oportun in care trebuie sa toaletezi acest tip de arbore.

Prunul trebuie curatat si taiat, atunci cand afara sunt temperaturi destul de ridicate, insa nu pe vreme caniculara. Altfel spus, perioada ideala din an cand poti toaleta acest pom este inceputul primaverii. Exista unele persoane care asteapta pana in ultimele zile de toamna, insa este destul de riscant, intrucat vremea este capricioasa si temperaturile pot fi mult prea scazute. Pentru a creste corespunzator, acestia nu trebuie taiati deloc in primii lor ani de viata, insa dupa ce implinesc varsta de 4-5 ani, trebuie toaletati regulat. De regula, taierea prunilor se face exact in momentul in care rodesc, insa poti face acest lucru si atunci cand fructele isi fac aparitia. Acesti arbori au o dimensiune medie, avand o inaltime de aproximativ 4 metri, astfel ca trebuie sa tai ramurile care cresc excesiv. Alege-ti cu atentie foarfecele si fierastraiele, intrucat acestea trebuie sa fie foarte bine ascutie. Incepe taietura de la baza pomului, intrucat drajonii consuma din nutrientii copacului si acest lucru ii dauneaza.

Pastreaza neaparat ramurile principale si puternice ale arborelui, pentru rod.






2.2. Taierea si curatarea merilor primavara

Marul reprezinta cel mai comun tip de arbore din livezile romanilor, fructele sale fiind extrem de populare atat printre copii, cat si printre adulti. Merele se consuma ca atare, insa exista o multitudine de retele ce contin acest fruct, pentru dulceata sau acreala lui, in functie de soiul de mar din care provine. Foarte multi oameni aleg sa taie acest arbore toamna sau la mijlocul iernii, insa este recomandat de catre specialisti sa faci aceasta operatiune primavara. Aceasta perioada este prielnica pentru planta, intrucat, datorita temperaturii destul de ridicate, “ranile” copacului se vindeca destul de rapid. Marul este un copac extrem de rezistent, astfel incat poate trece cu bine peste sezonul rece, deci poti incerca sa ii faci toaleta si la inceputul lunii februarie.

Procedura de taiere si curatare a pomului se realizeaza anual, intrucat coroana nu trebuie lasata sa creasca prea mult, deoarece ramurile pot ingheta sau se pot deteriora, daca nu au aer suficient. De asemenea, daca nu ingrijesti marul in fiecare an, fructele vor putrezi si intreaga ta livada poate fi compromisa. In cazul in care coroana este mult prea mare si prea groasa, merele nu se vor coace corespunzator, nu primesc nutrientii necesari si vor cadea la sol. Acestea vor fi mult prea acre pentru a putea fi folosite, astfel incat acestea vor fi, cel mai probabil, aruncate.






2.3. Taierea pomilor fructiferi caisi

Caisul este un exemplar formidabil de arbore, fructele sale fiind extrem de indragite si gustoase. Pentru a putea obtine rezultatele corespunzatoare, este necesar sa efectuezi toaletarea la momentul oportun. In cazul in care incepi acest proces iarna, pomii tai vor avea de suferit, intrucat vor deveni mult prea sensibili si nu vor mai oferi fructe de calitate. Daca executi curatarea si taierea mult prea tarziu, rodul isi va pierde din proprietati. Toaletarea potrivita este necesara pentru o livada prospera si o dezvoltare prielnica a caisilor tai. Spre deosebire de alti arbori, taierile se aplica diferit, in fuctie de soi si de varsta pomului. Caisii pot fi taiati vara, insa doar daca doresti sa executi taieturi in verde. Cu ajutorul aceste executii, caisul va avea o buna circulatie a sevei si va rodi corespunzator. De asemenea, exista si taietura in uscat, ce se poate face primavara devreme, pentru eliminarea ramurilor uscate. Se recomanda toaletarea primavara, cat inca arborele se afla in perioada de repaus vegetativ. Caisul este sensibil la lumina, astfel ca trebuie ajutat sa creasca. Daca nu efectuezi taierea la timp, acesta nu se va dezvolta armonios. Taierea se face oblic, pe ramurile mai subtiri. Inarmeaza-te cu scara si foarfeca de gradina si efectueaza des toaletarea caisului tau.







3. Care sunt cele mai frecvente greseli pe care le poti face atunci cand tai pomii primavara?

Nimeni nu s-a nascut expert in ceea ce priveste ingrijirea pomilor, astfel ca esti predispus sa faci cateva greseli atunci cand incepi toaletarea arborilor din gradina ta. Printre cele mai frecvente greseli pe care le poate face chiar si o persoana cu experienta, se numara:

  • Taierea excesiva sau insuficienta - Pentru a rodi corespunzator, arborele, indiferent de tipul lui, nu trebuie taiat in exces, intrucat acest lucru ii poate dauna destul de mult. Daca insa il tai insuficient, pomul nu se va mai dezvolta corespunzator, iar fructele nu cresc si cad la sol.
  • Aplicarea chimicalelor inainte de executarea taieturii
  • Toaletarea copacilor in conditii meteo nefavorabile. Daca atunci cand faci aceasta operatiune este prea frig, prea cald sau este furtuna, toaletarea va distruge pomul.
  • Nu respecti procedura de ingrijire pentru fiecare pom in parte.
  • Efectuezi toaletarea in perioada necorespunzatoare a anului.
  • Folosesti unelte necorespunzatoare sau nu destul de ascutite.
  • Nu dezinfectezi destul de bine foarfeca sau fierastraul.
  • Nu te documentezi suficient inainte de a efecuta acest proces.

Daca nu ai foarte multa experienta in acest domeniu, poti angaja personal calificat, care sa aiba cunostiintele necesare pentru a putea efectua fara probleme astfel de operatiuni. In cazul in care dispui de o livada mai mare, care are mai multi pomi de diverse tipuri, este posibil sa nu stii intotdeauna cum se ingrijeste fiecare arbore in parte.





4. Cele mai bune unelte pentru curatarea pomilor fructiferi primavara

Daca detii o casa cu o gradina sau o livada, stii deja cat este de important sa ai uneltele, echipamentele si aparatele necesare, pentru a putea ingrii corespunzator gospodaria ta. Daca detii o proprietate de dimensiuni mai mari, ai nevoie de cele mai performante dispozitive de taiat iarba, aparate de irigare, suflante sau unelte pentru curatarea si taierea pomilor fructiferi. Acestia necesita un proces complex de ingrijire, iar in cazul in care sari peste un pas important, intreaga ta productie va avea de suferit.

Indiferent daca ai o mica gradina in fara casei, unde ai 2-3 pomi sau detii o livada de dimensiuni mai mari, procesul de toaletare este acelasi. Daca iti permiti din punct de vedere financiar, poti angaja o firma specializata care sa te invete exact cum sa ai grija de pomii tai fructiferi, In cazul in care iti doresti sa te ocupi chiar tu de curatarea si taierea arborilor, ai nevoie de uneltele necesare. In functie de natura copacului, uneltele pot sa difere, insa in mare parte, toaletarea se realizeaza cu aceleasi instrumente. Un pas extrem de important pe care trebuie sa il urmezi este dezinfectarea instrumentului dupa fiecare utilizare. Foloseste doar unelte ascutite, intrucat, in caz contrar, pomii tai vor avea de suferit.

Cele mai utilizate unelte pentru taierea si curatarea pomilor sunt foarfecele, clestii si fierastraiele manuale. In functie de tipul de pom si de particularitatile fiecaruia (varsta, inaltime sau soi), trebuie sa utilizezi diverse instrumente, astfel ca trebuie sa iti procuri toate cele necesare. In cazul in care trebuie sa tai crengi foarte inalte, foloseste un emondor cu maner lung. Daca iti place sa fii perfectionist, poti cumpara o scara, dupa care sa utilizezi clasica foarfeca de gradina, telescopica si reglabila. Foarfeca cu maner telescopic este extrem de utila si potrivita pentru pomii fructiferi, deoarece aceste manere se pot bloca in diverse pozitii si impiedica alunecarea. Daca te confrunti cu un arbore batran, care are ramuri groase si lungi, poti utiliza o foarfeca cu nicovala, ce are lama superioara neaderenta. Daca nu ai o scara la indemana, poti folosi un cleste de tip nicovala, cu ajutorul caruia, poti taia crengile mai inalte. Daca nu ai acces facil catre curatarea sau taierea anumitor arbori, incearca sa utilizezi foarfeca cu maner ergonomic.

Asadar, daca detii o gradina sau o livada de diverse dimenisuni, cu siguranta ai si cativa pomi fructiferi. Tine cont de acest ghid folositor, care te indruma cu privire la toaletarea corespunzatoare a arborilor tai.

Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com, Sculeaz.ro.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!